archív aktualít rok 2013

Převody měn ročně stojí české exportéry 10 miliard korun

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

KorunyTransakční poplatky, které si banky určují za zahraniční platby a převody měn, vyjdou české exportéry každoročně na deset miliard korun. Částka zahrnuje nejen převádění koruny na euro a opačně, ale také transakce v dalších měnách. Vyplývá to z oficiálních údajů Asociace exportérů.

S vysokými transakčními náklady se budou čeští vývozci potýkat až do přijetí eura. Brzké zavedení společné evropské měny ale asociace odmítá. „Přirovnal bych to ke stěhování do hořícího domu. Situace v zemích měnové unie, zvláště pak v jižních státech, je neutěšená a vyžaduje nejprve ekonomickou konsolidaci,“ říká místopředseda Asociace exportérů Ing. Otto Daněk s tím, že zavedení eura by stát měl začít zvažovat nejdříve za pět let.

Kolísání kurzu koruny vůči euru nevidí asociace jako zásadní problém. V meziročním srovnání let 2010 až 2012 ji podle Ing. Daňka lze hodnotit jako přijatelnou a stejně je tomu i v první polovině letošního roku. „Problémem jsou však vysoké transakční náklady, které ročně přesahují 10 miliard korun. To se netýká jen převádění koruny na euro a opačně, ale transakcí ve všech měnách. Tyto nemalé náklady se pochopitelně promítají do konkurenceschopnosti českých vývozců a oslabují jejich ekonomickou pozici,“ konstatuje závěrem místopředseda Asociace exportérů.

Zdroj: Asociace exportérů

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina