archív aktualít rok 2012

Od Nového roku platí nová pravidla na Finančních úřadech

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ceska_danova_spravaOd 1. ledna 2013 nabývá účinnosti zákon č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, a současně s ním se mění dosavadní struktura Finančních úřadů (FÚ). Stávající soustava územních finančních orgánů tvořená Generálním finančním ředitelstvím, 8 finančními ředitelstvími, 199 finančními úřady a Specializovaným finančním úřadem ke konci roku 2012 zanikne a od 1.1.2013 bude nahrazena orgány Finanční správy, které tvoří Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství, 14 finančních úřadů a Specializovaný finanční úřad.

Sídla nových finančních úřadů se budou nacházet přímo v krajských městech a v hlavním městě Praze a ze současných 199 finančních úřadů vzniknou jejich územní pracoviště. Adresy jednotlivých FÚ a jejich územních pracovišť lze zjistit na webových stránkách České daňové správy (ČDS) cds.mfcr.cz.

Všechny finanční úřady budou od roku 2013 nad rámec kompetencí dřívějších finančních úřadů vykonávat také kontrolu dotací, finanční kontrolu a budou pověřeny výběrem pojistného a následným převodem vybraných prostředků účastníků důchodového spoření na účty penzijních společností.

Změna ve struktuře FÚ s sebou přináší i řadu novinek pro plátce daní.

Změny ve správě daně z nemovitostí

Noví majitelé nemovitostí od příštího roku vyplňují a podávají pouze jedno daňové přiznání za všechny své nemovitosti, které se nachází na území jednoho kraje. Taktéž úhradu daně provedou za všechny nemovitosti v kraji jedinou platbou.

Správu daně z nemovitostí vykonává 14 FÚ se sídly v krajských městech a v hlavním městě Praze, a to prostřednictvím svých územních pracovišť.

Podrobné informace o správě daní z nemovitostí si můžete ve formátu pdf stáhnout ZDE.

(Pro lepší představu o určení spravujícího územního pracoviště FÚ vydala ČDS devět názorných příkladů.)

Změny čísel účtů finančních úřadů

Pro bezproblémové placení daní je nutné znát odpovídající číslo bankovního účtu FÚ. Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému FÚ se sestaví z předčíslí bankovního účtu (které určuje konkrétní druh daně a je vždy shodné pro všechny FÚ), z matrikové části (která určuje vlastní FÚ) a z kódu České národní banky (0710), u níž mají FÚ vedeny účty.

Spolu s přechodem na placení daní výhradně čtrnácti krajským finančním úřadům byly jejich bankovním účtům přiděleny nové matrikové části (matriky) platné od 1.1.2013. Jejich přehled včetně všech předčíslí bankovních účtů naleznete na webových stránkách ČDS.

Zdroj: Česká daňová správa

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina