archív aktualít rok 2012

Stát likviduje celý sektor – varují dřevařské firmy vládu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Drevo-KulatinaPodle zástupců tuzemských dřevozpracujících firem začíná být situace v našem sektoru kritická. Po pádu největší české lesnicko-dřevařské společnosti – holdingu Less Jan Mičánka, mohou podle odborníků přijít další krachy.

„Ze stavu v našem sektoru začal být skutečný velký národohospodářský problém,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) ze dne 17.10.2012 Tomáš Hrubec, šéf Českých dřevařských závodů a zároveň člen vedení Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů České republiky (KLDS).

Celý problém se jak známo odvíjí od současné situace, kdy vinou špatné strategie státu v sektoru a hlavně nepříznivého vlivu dominantního hráče, Lesů České republiky (LČR), v zemi v posledních letech stoupla cena kulatiny tak vysoko, že si ji dřevozpracující firmy nemohou dovolit kupovat. Drahé dřevo likviduje i lesnické firmy, jež ve státních lesích těží a od LČR vytěžené dřevo kupují.

Po změnách systému zadávání zakázek v roce 2009 začal LČR prudce stoupat zisk, zatímco soukromým firmám klesá. HN uvádí, že jen v loňském roce se zvedl zisk LČR o 67 %, lesnickým společnostem ale ve stejné době zisk klesl o 131 % a propadly se do ztráty. Drahé dřevo podle zpracovatelů pak dál likviduje pily a další hráče ve zpracovatelském řetězci. 
Dřevaři jdou tak daleko, že o problému jednali s premiérem, píší na vládu, problematiku LČR a svého sektoru dokonce protlačili na jednání tripartity. 
Bylo to vůbec poprvé, co představitelé jediného průmyslového sektoru přenesli na tuto platformu problém dopadů jedné státní firmy na celý obor.

Podle Hrubce klesla za poslední čtyři roky zpracovatelská kapacita v dřevařském průmyslu ze zhruba 12,5 na 10 milionů kubíků ročně. Přitom se ale ze země zbytečně vyváží nezpracovaná surovina. „To představuje úbytek na DPH ve stovkách milionů korun ročně a ztrátu obživy pro 1500 zaměstnavatelů a živnostníků,“ tvrdí v rozhovoru pro HN Hrubec, podle něhož jsme v Evropě na prvním místě v exportu nezpracovaného dřeva v poměru k těžbě. „Nechceme žádné dary ani subvence. Ale chceme se dostat ke dřevu za reálné tržní ceny,“ prohlásil pro HN.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina