archív aktualít rok 2012

Slovenskí zamestnávatelia i pracovníci podceňujú bezpečnosť práce

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Bezpecnost_na_stavbePoranenia zamestnancov ostrými hranami patria medzi najčastejšie úrazy, ktoré sa objavujú v dôsledku podceňovania bezpečnosti práce. K najčastejším nehodám patria rovnako i pády osôb a predmetov alebo úrazy, ktoré si ľudia privodili pri práci s náradím alebo rôznymi ručne ovládanými strojmi. Vyplýva to zo zistení Národného inšpektorátu práce.

Na domácich pracoviskách sa mesačne stávajú tisícky pracovných úrazov. Len v roku 2011 úrad inšpekcie práce evidoval až 40 smrteľných pracovných úrazov. Jednou z príčin tohto stavu je nedostatočná pozornosť venovaná bezpečnosti práce, za ktorú hrozia zamestnávateľom niekoľkomiliónové pokuty.

Najrizikovejšie pracoviská sa dlhodobo nachádzajú v segmente stavebníctva, napríklad kvôli častej práci vo výškach alebo manipulácii s ťažkými predmetmi. „Bezpečnosť stavebných robotníkov silno zaostáva, priority zamestnávateľov sú inde. Veľkú rolu v tom bohužiaľ hrá tlak na cenu a efektivitu. Spoločnosti sú nútené stavať rýchlo a lacno. Logicky je potom často investícia do bezpečnosti postavená na druhú koľaj. Príslušné úrady navyše riešia najmä administratívu a pečiatkovanie, ale fyzická kontrola predpisov na stavbách a v podnikoch býva naozaj výnimočná,“ upozorňuje na problém Jan Adámek, odborník na bezpečnosť práce v oblasti stavebníctva.

Expert súčasne podotýka, že s bezpečnosťou práce si veľakrát nerobia ťažkú hlavu ani samotní zamestnanci. Bez problémov pracujú bez prilby, pretože sa rovnako správajú i pri stavebných prácach vo vlastnom dome a zatiaľ sa im nič nestalo. „Nielen že ľahkomyseľní mladí pracovníci, ale i skúsení matadori radi podliehajú mylnému pocitu, že sa im úrazy budú vyhýbať. Zamestnávatelia by ich mali viac strážiť. Pomohlo by i sprísnenie podmienok pri vyplácaní poistiek za pracovné úrazy,“ myslí si Jan Adámek.

Počet pracovných úrazov je podľa odborníkov možné znížiť systematickým tlakom a dôrazom na vysvetľovanie zásad bezpečnosti práce. 61 % bezpečnostných expertov považuje za dôležité skvalitniť úroveň školení a tréningových programov. O potrebe zlepšiť monitoring zamestnancov je presvedčených 48 % špecialistov na bezpečnosť práce. Tí by súčasne uvítali prepojenie nosenia ochranných prostriedkov s osobným ohodnotením pracovníkov.

Zdroj: Kimberly-Clark

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina