archív aktualít rok 2012

Českému průmyslu hrozí kolaps, pokud nebude mít techniky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

MPO_tiskovkaMinisterstvo průmyslu a obchodu (MPO) představilo návrhy pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání. MPO chce vytvořit prostředí, ve kterém půjdou peníze z podniků přímo do vzdělávání namísto složitého přerozdělování přes státní rozpočet.

„Je ve veřejném zájmu otevřít odbornou a politickou diskuzi o aktuálním stavu českého technického vzdělávání a jeho dopadu na konkurenceschopnost české republiky, životní úroveň a pracovní místa,“ uvedl ministr Martin Kuba.

„Našemu průmyslu hrozí takřka kolaps, pokud během příštích pěti, deseti let nebude školský systém nastaven tak, aby se na trh práce dostávali akutně potřební technicky vzdělaní pracovníci. Rádi proto vidíme, že MPO, s nímž úzce spolupracujeme, vnímá potřeby podnikatelské sféry a chce přispět k motivaci podniků spolupracovat se školami technického zaměření,“ konstatoval k návrhům Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Iniciativu MPO oceňuje i Hospodářská komora ČR. „Naši zástupci již několik měsíců jednají s ministrem průmyslu a obchodu o navrhovaných opatřeních. Jde o motivaci škol a podniků rozvíjejících nástroje podpory technického vzdělávání a rozvoje jejich kvalifikované pracovní síly. Společně je navrhována úprava zákona o dani z příjmu a to tak, aby motivovala ty podnikatele, kteří se starají o vzdělávání učňů,“ sdělil Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR, s tím, že celý systém má za úkol efektivně zvýšit kvalitu odborného školství s využitím sektorových dohod jako nástroje zaměstnavatelů.

Představená opatření jsou komplexním souhrnem finančních i nefinančních aktivit, které byly diskutovány se zástupci Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, fórem průmyslu a vysokých škol a zástupci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Podrobné informace o navrhovaných opatřeních a legislativních změnách najdete na stránkách MPO.
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina