archív aktualít rok 2012

Zpráva o hospodaření Lesů ČR zní jako pohádka o Bajajovi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

LCR_HradecStátnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v pololetí klesl hrubý zisk asi o 100 milionů korun na 3,29 miliardy korun. Za celý rok 2011 měly státní lesy rekordní zisk 5,28 miliardy korun.

Podle mluvčího podniku Zbyňka Boublíka podnik i v letošním roce plní cíl dosahovat standardně zisků v řádu miliard korun. „Těchto hospodářských výsledků Lesy ČR dosahují z 91 procent svou hlavní činností – lesnickým hospodařením,“ uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Tvorba zisku podle tvrzení vedení LČR nejde na úkor péče o les. „Vydělané peníze podnik vrací zpět do lesa, do jeho pěstování a ochrany. Značné finanční prostředky věnuje i na správu drobných vodních toků, investice do lesní infrastruktury a na rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů,“ uvedl Boublík.

Tvorbu zisku v miliardách LČR přičítají novému systému tendrů a prodeje dřeva. „Podíl na dosahování velmi dobrých hospodářských výsledků LČR má i uskutečněný restrukturalizační program, v jehož rámci byly například zavedeny funkční postupy řízení podniku,“ uvedl mluvčí.

Nyní v LČR běží pětiletý tendr na práce a prodej dřeva na pětinu území lesů. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly jen polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR.

Z diskuse k článku uveřejněném na portálu Silvarium.cz je ale zřejmé, že někteří lidé z oboru to vidí jinak. „Zní to jako pohádka o Bajajovi, ale mám pocit, že se to začíná měnit na horor a absolutní kolaps v lesním a dřevařském průmyslu,“ uvedl jeden z diskutujících. Podle něj škody, které vznikají v lesích, pocítí až naší potomci za 80 let. Příspěvky dalších diskutujících byly na žádost Lesů ČR smazány…

Zdroj: Silvarium.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina