archív aktualít rok 2012

Slovenská priemyselná produkcia v júni 2012 stúpla o 11,3 %

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
AutomobilkaProdukcia podnikov stúpla v medziročnom porovnaní o 11,3 percenta. Oproti máju 2012 pridala dve desatiny percentného bodu. Pozíciu vlajkovej lode a ťahúňa priemyslu opäť potvrdila výroba dopravných prostriedkov, ktorá sa v šiestom mesiaci zvýšila o polovicu. Okrem produkcie vozidiel v júni výraznejšie stúpla výroba textilu, odevov, kože a kožených výrobkov, a to o dvanásť percent. Medziročný prírastok si pripísalo už len kvarteto ďalších odvetví.
Výroba drevených a papierových výrobkov spolu s tlačou sa udržuje v miernom tempe rastu, keď od začiatku roku 2012 je medziročný nárast v intervale 1,3–5 %.
Výsledky priemyslu v šiestom mesiaci držala priemyselná výroba, ktorá sa zvýšila o 14,1 percenta oproti májovému prírastku o 13,5 percenta. Najslabším odvetvím bola výroba chemikálií a chemických produktov, ktorá sa prepadla o 15 percent, no čiastočne sa jej podarilo vymazať hlboké májové straty. Po štyroch mesiacoch sa ocitla v mínuse produkcia kovov. Druhý mesiac po sebe sa z poklesu nevymanila výroba strojov a zariadení.
Ťažba a dobývanie spadla v júni na dlhodobé minimum, keď sa zosunula o viac ako pätinu. Zaostala aj výroba elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, ktorá klesla o 4,2 percenta a tento rok sa ešte nedostala do čiernych čísel.
Exportne orientovaná výroba áut potiahla aj júnový zahraničný obchod. Oproti máju pridala podľa Štatistického úradu dynamika vývozu, ktorý stúpol medziročne o viac ako desatinu na 5,27 miliardy eur. Po májovom prepade si prírastok pripísal import a stúpol o 2,8 percenta na 4,73 miliardy eur. Bilancia obchodu skončila s prebytkom 546,6 milióna eur, čo bolo najviac od októbra 2011.
Za prvý polrok sa v zahraničnom obchode nahromadil prebytok 2,47 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje viac ako dva a pol násobný nárast. Národná banka Slovenska v ostatnej predikcii predpokladá, že za celý rok stúpne kladné saldo obchodnej bilancie na 3,8 percenta výkonu ekonomiky z vlaňajších 3,5 percenta.

Zdroj: ŠÚSR, Trend

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina