archív aktualít rok 2012

Svátek dřeva obnoví tradici dřevorubeckých soutěží

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Svatek_drevaOsm soutěžních týmů se o tomto víkendu utká ve Frenštátě pod Radhoštěm ve čtyřech dřevorubeckých disciplínách. Svátek dřeva, který se tady uskuteční letos poprvé, chce navázat na tradici Stříbrné pily, soutěže, která se pod Radhoštěm konala v 80. letech minulého století.

Soutěžící čeká dřevorubecký čtyřboj, který zahrnuje výměnu řetězu motorové pily, řezání kotouče dřeva z volně stojícího polínka, řezání ruční pilou a štípání polena sekerou. „U všech těchto disciplín půjde o čas. Na návštěvníky čekají také soutěže o hodnotné ceny a tombola. Co může být hodně zajímavé, je soutěž v jízdě na travních sekačkách. Připraven je také doprovodný program, ve kterém budou vystupovat kapely,“ uvedla kulturní referentka Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm Zuzana Kalinová.

Návštěvníci se mohou těšit také na ukázky stahování dřeva koněm, ořezu stromu v závěsu nebo řemesel souvisejících se dřevem. Akce se zúčastní i mistr republiky v hodu sekerou a práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. „Součástí akce bude i exhibice, bude to ukázka rychlosti a dovednosti s dřevorubeckým náčiním určená pro návštěvníky akce, při které bude k vidění např. výměna řetězu pily na čas, přesekávání Zlatých stránek sekerou, exhibice v hodu sekerou nebo řezání ptačí budky motorovou pilou do tří minut,“ dodala Zuzana Kalinová.

První ročník dřevorubecké soutěže se odehraje v amfiteátru na Horečkách v sobotu 4. srpna. Jeho součástí je i koncert skupiny Nezmaři. Vstup na celou akci, kterou bude moderovat Standa Berkovec, je zdarma.

Zdroj: Monitor24.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina