archív aktualít rok 2012

Na letošní Hračkobraní lze cestovat i parním vlakem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

HrackobraniV areálu zámku v Kamenici nad Lipou na Jindřichohradecku probíhá tento týden od středy 11. 7. do neděle 15. 7. v pořadí 7. ročník festivalu hračky z přírodního materiálu HRAČKOBRANÍ. Na jeho uspořádání se již tradičně podílí Správa kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou ve spolupráci s městským muzeem a správou místního zámku, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Unie výtvarných umělců ČR, Asociace hračka, Sdružení pro hračku a hru a další.

Festival je neformálním setkáním všech, kdo si ještě nezapomněli hrát. Je určen nejen těm, kdo se hračkami profesionálně zabývají (výrobcům), ale hlavně těm, kterým se hračky líbí nebo chtějí strávit v jejich společnosti příjemný prázdninový čas, i těm, jež chtějí svým dětem udělat radost nákupem nové hračky či získat inspiraci pro šikovné ruce. Cílem HRAČKOBRANÍ, které se dnes řadí mezi největší letní kulturní akce na Vysočině, navštěvované lidmi ze všech koutů České republiky, je propagace české autorské hračky z přírodního materiálu, obnova veřejné důvěry k hračce z klasického materiálu a zároveň představení alternativy k hračkám, které jsou dnes běžně k dostání v síti hračkářských obchodů.

„Účelem našeho festivalu je předvést hračky z přírodního materiálu jako zajímavé, aktuální, vtipné a konkurenceschopné, které mají co říci i společnosti 21. století,“ sděluje nám vedoucí Správy kulturních zařízení města Mgr. Petr Pech s tím, že součástí festivalu je kromě několika hračkářských výstav také bohatý trh s hračkami. Jeho doplňkem jsou drobné dílny, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet různé řemeslné úkony. „Podmínkou pro každého prezentujícího se výrobce je, aby něco ze svého sortimentu věnoval do veřejně přístupné herny, anebo aby vedle svého stánku zřídil malou improvizovanou dílnu. Zde si pak děti mohou samy či s pomocí rodičů např. domalovat a zkompletovat nějakou jednoduchou hračku, kterou si pak zadarmo nebo za mírný poplatek odnesou domů,“ vysvětluje Mgr. Pech a dodává, že letos pozvání organizátorů přijalo 14 výrobců hraček produkovaných z kovu, textilu a dřeva. Mezi výrobci zpracovávající poslední z uvedených materiálů se na nádvoří kamenického zámku prezentuje např. společnost CEEDA CAVITY ze Vsetína, která se od roku 2006 zabývá výrobou modelových hraček, firma ANJA manželů Anny a Jana Hanzalových ze Stráže nad Nežárkou, pokračující ve více jak šedesátileté rodinné tradici výroby dřevěných hraček, či pravidelný účastník festivalu Jiří Jedlička z Březnice.

Na zahájení letošního ročníku HRAČKOBRANÍ přivezl zájemce speciální vlak tažený parní lokomotivou z Jindřichova Hradce, který vypravil generální dopravní partner festivalu – Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Tento nejen pro děti atraktivní spoj mohou návštěvníci využít také dnes 12.7. 2012 a to přinejmenším k návratu domů (odjezd z Kamenice n/L v 15:20 hodin, příjezd do JH v 16:09 hodin). Poslední příležitost pak budou mít v sobotu 14.7. (odjezd z JH v 8:42 hodin, příjezd do Kamenice n/L v 9:30 hodin), přičemž vlak podle pořadatelů staví také v obcích Horní Skrýchov, Lovětín a Nová Včelnice.

Bližší informace o programu festivalu a možnostech rezervace míst v parním vlaku lze nalézt na www.hrackobrani.cz.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina