archív aktualít rok 2012

Nútene vyrezaný strom nahradila na Lúčnej ulici slnečnica

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vyrezany_strom1Borovica vysadená pred vchodom do paneláka na Lúčnej ulici na sídlisku v Bytči už po desaťročiach dosiahla jeho vrchol a pri veterných smrštiach mohla vážne poškodiť okolie. Pre jej záchranu navrhol mestský poslanec Milan Ovseník  zrezať ju do výšky 3 metrov a z pňa vytvoriť drevorez.

Obyvatelia paneláka súhlasili a vybrali námet na prírodnú sochu motív slnečnice. Borovica skrášľovala okolie, no dôstojným nástupcom je vydarený drevorez. Autorom je bytčiansky rodák Martin Kratochvíl. Pôsobí ako odborný asistent na Katedre výtvarnej tvorby Fakulty humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Za 3 dni dokázal vytvoriť drevenú sochu slnečnice.

Vyrezany_strom2Výtvarné dielo na zemi dotvoril Milan Ovseník: veľká kôra položená pri kmeni symbolizuje hĺbku koreňov, biele kamienky vytekajúcu živicu zo stromu a kúsky dreva cestu k slnečnici – ku stromu života obyvateľov paneláku na Lúčnej ulici.

Bytčiansky poslanec navrhol v rámci revitalizácie verejnej zelene využitie ďalších stromov na sídlisku pre ich prestárlosť a nebezpečenstvo spadnutia na vytvorenie ďalších prírodných sôch.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina