archív aktualít rok 2012

Kvalita odborného vzdělávání v ČR je podprůměrná

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stredni_a_vychodni_EvropaČeská republika je pro zahraniční investory nejatraktivnějším místem pro podnikání ve střední a východní Evropě. Potvrzují to výsledky průzkumu, který provedla Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s německými zahraničními hospodářskými komorami ve 14 zemích tohoto regionu.

V únoru 2012 oslovily více než 1300 převážně německých podniků ze střední a východní Evropy. Jejich zástupci hodnotili konjunkturu, obchodní a hospodářskou situaci dané země a také jednotlivé aspekty, které ovlivňují podnikatelské prostředí. Jako nejdůležitější faktor pro atraktivitu celého regionu pro investory byla opět vyhodnocena pracovní síla, která vyniká vysokou produktivitou, dobrou kvalifikací a nižšími náklady. Prvenství mezi zeměmi střední a východní Evropy získala Česká republika již posedmé za sebou, těsně za ní se umístilo Polsko a Slovensko. ČR obdržela v průzkumu nadprůměrné hodnocení za nízkou daňovou zátěž, dobrou infrastrukturu a dostupnost lokálních dodavatelů. „Výsledky průzkumu prokazují, že si Česká republika v regionálním srovnání vede dobře. Velkou výzvou však bude zajistit tuto úroveň i v budoucnu. Mezinárodní konkurence jednotlivých regionů v oblasti výroby a vývoje bude stoupat a faktory jako kvalita a produktivita budou v jejich srovnání hrát stále větší roli. Proto se již dnes společně se zástupci politiky a dalších zájmových svazů zasazujeme o vyšší konkurenceschopnost České republiky, zlepšení podmínek pro investice a především o kvalitu odborného a dalšího vzdělávání,“ vysvětluje Rudolf Fischer, prezident ČNOPK.

S rostoucím nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil se potýkají téměř všechny země v regionu. S tím úzce souvisí vzdělávání, jehož kvalita je podle průzkumu v České republice v regionálním srovnání podprůměrná. Toto hodnocení se vztahuje především na odborné školství, ale částečně také na vysokoškolské obory.

Velkými problémy v celé střední a východní Evropě jsou také korupce, netransparentnost ve veřejném sektoru a nestabilita právního systému. Výjimkou není ani Česká republika – v hodnocení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek obsadila mezi 15 zeměmi až poslední příčku, za Albánií, Maďarskem a Bulharskem. Většina dotázaných podniků také vyjádřila nespokojenost s potíráním korupce a kriminality v České republice. Méně spokojení byli pouze respondenti v Albánii a Bosně a Hercegovině.

I přes negativní hodnocení některých konkrétních faktorů však průzkum ukazuje, že němečtí investoři svého rozhodnutí pro tento hospodářský region nelitují. Více než 80 % firem by dnes ve střední a východní Evropě znovu investovalo, vítěznou Českou republiku by dokonce opět zvolilo 85 % z nich.

Zdroj: Česko-německá obchodní a průmyslová komora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina