archív aktualít rok 2012

Legislativa novelou upravuje nastavení klimatizace na pracovišti

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

KancelarS nastupujícím létem přibývá v mnoha kancelářích a na společných pracovištích sporů kolem nastavení teploty klimatizační jednotky. Tomu by měla učinit přítrž novela, která nařizuje, na kolik stupňů může klimatizace pracovní prostory ochlazovat.

Zatímco dosud záleželo nastavení klimatizace v kancelářích především na dohodě kolektivu, od letošního 1. dubna by se měli zaměstnanci řídit novelou nařízení vlády č. 361/2007 Sb., která stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

Novela upravuje teplotní podmínky v závislosti na druhu práce a typu pracoviště. Například v kancelářích, kde zaměstnanci provádějí sedavé práce s minimem pohybu, by se podle vyhlášky měla teplota celoročně pohybovat mezi 20 až 27 °C. Klimatizace by přitom neměla místnost ochlazovat na méně než 24,5 °C. Tuto teplotu lze považovat za teplotu odpovídající zásadě, že mezi venkovní teplotou a vnitřní teplotou na pracovišti nemá být rozdíl vyšší než 6 °C.

Ještě o něco méně, na 23,5 °C, mohou být chlazené místnosti, v nichž zaměstnanci vykonávají práce rovněž vsedě, nicméně manuálně náročnější. Jedná se například o práce na dílnách či výrobních halách. Celoroční teplota by se v nich měla držet mezi 18 až 26 °C.

Tato nastavení by měla zajistit, že přechodem z jednoho do druhého prostředí nebude organizmus vystaven extrémním teplotním výkyvům, které mohou vyvolat odezvu v podobě onemocnění z nachlazení.

Právě na podobné následky si zaměstnanci stěžují v souvislosti s klimatizací nejvíc. Podle odborníků může ale klimatizace vést nejen k nachlazení, ale bez ohledu na nastavenou teplotu i k vážnějším chorobám.

Riziko představují například znečištěné filtry, jimiž se mohou do místnosti šířit infekce. Krátkodobě může vlivem klimatizace docházet k bolestem hlavy, ucpání čelních dutin nebo podráždění očí. Při dlouhodobém pobytu upozorňují odborníci i na kardiovaskulární obtíže, svalovou ztuhlost, bolesti kloubů, problémy ledvin, vzniku astmatu ale i na depresivní stavy.

Přípustné hodnoty nastavení teploty klimatizační jednotky podle druhu práce a typu pracoviště

Práce vsedě s minimální pohybovou aktivitou, kancelářské administrativní práce, kontrolní činnost v dozornách a velínech, psaní na stroji, práce s PC, laboratorní práce, sestavování nebo třídění drobných lehkých předmětů.

24,5 °C

Práce převážně vsedě spojená s lehkou manuální prací rukou a paží, řízení osobního vozidla a některých drážních vozidel, přesouvání lehkých břemen nebo překonávání malých odporů, automatizované strojní opracování a montáž malých lehkých dílců, kusová práce nástrojářů a mechaniků, pokladní.

23 °C

Zdroj: Novinky.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina