archív aktualít rok 2012

Hospodářský pokles zvyšuje zájem o levné dřevostavby

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Montovany_dum_NOVADodavatelé dřevěných staveb zažívají nebývalý zájem o své montované domy. Zatímco tuzemské stavebnictví se jako celek propadá do recese a klesá i počet dokončovaných klasických rodinných domků, dřevostavby jsou jediným stavebním oborem, který roste.

Může za to silná konkurence dodavatelů a jejich nízké ceny, které jsou pro zájemce v době zdražování a úsporných opatření státu lákavější než jindy. V roce 2010 bylo v Česku dokončeno 1332 rodinných domů, v nichž klasické zdivo nahradila dřevěná konstrukce. Loni už jejich počet vzrostl podle odhadu Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) na minimálně 1500 domků. Ale zřejmě bude celkový počet ještě vyšší, protože od mnoha nových výrobců nemá asociace žádné informace. Podobným tempem přibývá zakázek i letos.
Tento trend potvrzují i další odborníci. „Krize tomu nahrává. Lidé hledají levnější řešení. A také platí, že se do pořizování domků pouštějí více lidé mladších ročníků, kteří dřevu věří a nechtějí stavět bydlení pro více generací jako ještě nedávno jejich rodiče,“ komentuje situaci Jiří Klíma, ředitel úseku regionálního rozvoje a bydlení znalecké a plánovací společnosti ÚRS Praha.
ÚRS zpracovala na základě podkladů Českého statistického úřadu podrobnou analýzu budovaných dřevostaveb od roku 1997. Vyplývá z ní, že před patnácti lety bylo v Česku dokončeno pouhých 87 rodinných domků ze dřeva. Tehdy činil jejich podíl na celkovém počtu dokončených rodinných domů sotva 1,5 %. V roce 2010 už to bylo bezmála 7 %.
Údaje o počtu dokončených dřevostaveb v loňském roce zatím ÚRS vyhodnocuje.

Celkový počet dostavěných rodinných domů loni klesl o 12 % na 7060. Ze zjištění asociace tak vyplývá, že podíl přibývajících dřevostaveb už dosahuje skoro 9 %. Jen za jediný rok tak vzrostl skoro o 2 % a blíží už se úrovni, jakou vykazuje například sousední Rakousko. „Vzhledem k tomu, že my neklesáme, a naopak obor klasického stavebnictví vyloženě padá, je zjevné, že podíl dřevostaveb dramaticky roste. A dřevostavby mají pořád ještě výhodu nenasyceného trhu,“ říká předseda asociace a majitel brněnské společnosti Avanta Systeme Petr Vala.

Asociace sdružuje 16 dodavatelských firem, ale na trhu jich už funguje zhruba 250. Zákazníky láká i rychlost stavby. Například Avanta dokončí kompletní domek zhruba za tři měsíce od zadání. V cenách už panuje silná konkurence, takže nejsou výjimkou firmy, které nabízejí menší domek za cenu kolem 1,5 milionu Kč bez DPH. K tomu základová deska přijde podle místních podmínek zhruba na 400 tisíc. „Náš nejprodávanější typ domku stojí dva miliony korun bez daně. Loni jsme postavili 443 domů na bázi dřeva, což představuje zhruba dvacetiprocentní meziroční nárůst,“ uvádí Jiří Pohloudek, spolumajitel společnosti RD Rýmařov, která patří k větším dodavatelům v Česku.

Nárůst zakázek se viditelně projevuje i v tržbách a zisku firem. Například další z předních dodavatelů na českém trhu, rakouská společnost ELK, mluví o meziročním 90% nárůstu zisku, a to právě díky růstu vývozu i prodejů v Česku. „Z důvodu rozšíření výrobních kapacit a zavedení dvousměnného provozu plánujeme letos přijmout zhruba 85 nových pracovníků,“ uvedl ředitel české pobočky ELK Vratislav Bláha.

Z dřevěných konstrukcí se přitom v Česku nestaví jen rodinné domy, ale už i několik bytovek, domů s pečovatelskou službou i kanceláří.

Zdroj: Hospodářské noviny

Stavebni_trh_3Klasických zděnných staveb se staví čím dál méně. Celkový počet dostavěných rodinných domů loni klesl o 12 % na 7060

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina