archív aktualít rok 2012

Stavební trh 2012: Bude hůř a s vyššími požadavky na úplatky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavebni_trh_1Letošní rok českému stavebnictví sice opět přinese výrazný pokles, stavební firmy ovšem lehce zmírňují svá negativní očekávání. Ještě v lednu totiž jejich šéfové odhadovali rekordní pokles stavebního trhu v roce 2012 o dalších 9,2 %, podle výsledků nejnovější Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012, kterou vydává společnost CEEC Research, by však trh neměl poklesnout o více než 7,5 %.

Extrémně však vzrostl podíl firem ochotných riskovat kvůli nové zakázce. Pro její získání totiž nějakým způsobem porušuje své interní předpisy v oblasti risk managementu rekordních 99 % společností, které se výzkumu zúčastňují. Ve srovnání s předchozími roky, kdy nutnost porušování interních pravidel risku loni připustilo 60 % firem a v roce 2010 „jen“ 52 %, se jedná o mimořádný nárůst.

Zakázku s nulovou nebo zápornou marží je stále ochotna přijmout téměř třetina společností (30 %). Ve srovnání se situací před rokem se ale jedná o pokles až o 12 % – řada společností si již tento přístup totiž nemůže dovolit.

Transparentnost výběrových řízení se podle Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012 meziročně zhoršila z 6,4 bodu v minulém roce na aktuálních 5,9 bodu (škála od 1 do 10, kdy hodnocení 10 znamená maximální důvěru v transparentnost). Hůře z tohoto pohledu hodnotí stavitelé výběrová řízení financovaná z veřejných zdrojů (4,9 bodu) oproti těm, která jsou financována ze soukromých zdrojů (6,8 bodu).

Stále větší roli ve stavebních tendrech hrají úplatky

U výběrových řízení financovaných z veřejných zdrojů letos uvádí každá druhá společnost (50 %), že bez úplatku není možné takovou zakázku získat; pro srovnání v roce 2011 to nebyla ani třetina (31 %). U stavebních zakázek financovaných ze soukromých prostředků téměř tři čtvrtiny firem (74 %, pro srovnání v roce 2011 to bylo 88 %) deklarují, že je možné zakázku získat bez nutnosti poskytnout úplatek.

Méně zahájených bytových staveb

Stavebni_trh_2Meziročně bylo letos zahájeno o čtvrtinu méně bytových staveb (rodinných a bytových domů). Podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) je letošní stavební produkce na 89 % srovnatelného období loňského roku a na 62 % stejného období roku 2008. Ještě dramatičtější je množství vydaných stavebních povolení, které je na 70 % loňského začátku roku.

Nejvíce zahájených bytů bylo v letech 2006–2008 (každý rok přes 43 500). Od té doby se tento počet stabilně snižuje a loni byl nejnižší za posledních deset let (27 535).

Nejčastěji stavěným obydlím je dvoupodlažní rodinný dům s užitkovou plochou 134 m2 a pěti pokoji. Jeho výstavba trvá průměrně 3 roky a 7 měsíců (jde o statistický údaj, který může být zkreslený řadou faktorů, např. přerušení či prodej stavby apod.). Nově stavěné byty v bytových domech bývají nejčastěji dvoupokojové s užitkovou plochou 68 m2. Jejich výstavba trvá v průměru 2 roky a 8 měsíců.

Průměrné náklady na výstavbu bytu v bytovém domě činily přibližně 2 miliony korun, u rodinného domu to bylo 3,25 milionu korun.

Ceny bytů klesají, na prodej jsou i rodinné domy

Stavebni_trh_3Převis nabídky nad poptávkou nadále tlačí ceny nemovitostí dolů. Roste zájem zejména o menší byty a rodinné domy. Této situaci se už přizpůsobují nejen větší stavební a developerské firmy, ale také banky, které začínají opět nabízet úvěry a hypotéky se „zvýhodněnými“ úrokovými sazbami.

Na druhé straně se ale projevuje dopad nezvládnutých hypoték z minulých let. Podle některých odhadů až 25 miliard korun, které si lidé půjčili na bydlení, tvoří v současné době tzv. delikventní úvěry – dlužníci mají problémy s jejich splácením. Z celkového několika set miliónového objemu poskytnutých hypoték to sice nepředstavuje závažný problém z hlediska ekonomiky, z pohledu lidí, kterých se to týká, však jde o velmi zatěžující situaci. Jsou mezi nimi hlavně majitelé nových bytů a rodinných domů, kteří si vzali hypotéky v dobách ekonomického růstu na základě svých tehdejších příjmů a nyní, pod tlakem finančních problémů způsobených negativními dopady hospodářské recese, se svých nemovitostí zbavují. A to buď sami od sebe, nebo s „pomocí“ exekutora a dražby. Vzhledem k tomu, že tyto nemovitosti se prodávají obvykle za podstatně nižší cenu, než kolik tvoří náklady na pořízení nového bytu či domu, dávají jim noví zájemci často přednost. Své vlastníky mění i řada nedokončených staveb v různé fázi rozestavěnosti. Především větší rodinné domy se ale prodávají za výrazně nižší cenu a jejich prodej trvá mnohem déle než před čtyřmi lety.

Stavebni_trh_4Klesající potenciál v oblasti nově realizovaných bytů by díky slibovaným dotačním programům od příštího roku mohly částečně vykompenzovat např. plánované rekonstrukce starších budov, zaměřené zejména na snížení jejich energetické náročnosti (výměna nevyhovujících oken, zateplení apod.)

O aktuální situaci ve stavebnictví podrobně informuje článek „Situace ve stavebnictví se v nejbližší době nezlepší“ v právě připravovaném DM 6/2012.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina