archív aktualít rok 2012

První Ratajské Dřevosochání 2012

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ratajske_Drevosochani_1Od čtvrtka do soboty minulý týden (10. – 12.5.) hostil městys Rataje nad Sázavou ve středních Čechách první ročník sympozia řezbářů Ratajské Dřevosochání 2012. Sympozium do Posázaví přivedlo pět sochařů, kteří tam během tří dnů vytvořili díla pro expozici zámku v Ratajích.

Otcem akce je Jiří Vorlíček, rodák z Ratají, zakladatel dřevorubeckého muzea na zámku v Ratajích, reprezentant v dřevorubeckých soutěžích a organizátor dřevorubeckých akcí. „Myšlenka uspořádat dřevosochání se zrodila v minulém roce, kdy jsme otevírali muzeum motorových pil. Jedná se o doprovodnou akci muzea. Témata, která jsme sochařům zadali, jsou o přírodě, o místním kraji. A výsledky jejich práce jsou nyní vystaveny v Rytířském sále místního zámku,“ shrnul Jiří Vorlíček s tím, že akci uspořádal společně s městysem Rataje nad Sázavou.

Ratajske_Drevosochani_2Pět dřevosochařů Hubert Barták, Ivan Šmíd, Ladislav Sedláček, Stanislav Cibulka a Martin Ospalík tvořili v zámeckém areálu díla na témata Voda je život, Řeka čaruje a Člověk a příroda.
Jako materiál jim posloužila stoletá lípa z Ratají, která byla pokácena v říjnu minulého roku. I v tom spočívalo symbolické spojení soch s místním krajem.

Zdroj: Kutnohorský deník

Ratajske_Drevosochani_3
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina