archív aktualít rok 2012

LESS na prodej

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

MicanekNejvětší tuzemská lesnicko-dřevařská firma LESS je prý na prodej. V pátek 13.4. tuto informaci zveřejnil server Insider s odvoláním na dokument společnosti Patria Corporate Finance, z něhož cituje: „Patria Corporate Finance byla zplnomocněna majitelem akciové společnosti LESS, aby zorganizovala neveřejnou soutěž k nalezení investora, který by nabyl až 100% podíl ve společnosti.“ Dokument je z letošního 23. března.

Jan Mičánek, současný majitel společnosti LESS, sice pravost zveřejněné smlouvy zpochybnil – i když existenci takového dokumentu uznal, Patria ji ale Insideru potvrdila.

Dokument banky Patria uvádí, že skupina LESS měla roku 2011 majetek v hodnotě 181,5 milionů eur (cca 4,5 miliardy korun).  Část tohoto majetku však stále není splacena, u bank měla slupina LESS podle dokumentu půjčeno 102,4 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun). Jen na pilu v Čáslavi si firma vzala úvěr 1,8 miliardy korun.

Vloni skupina dosáhla ztráty 6,5 milionů eur (160 milionů korun) a zaměstnávala celkem 1230 lidí, stojí dále v dokumentu.

Se svým záměrem prodat firmu nebo její významný podíl se však Mičánek netají. Např. v rozhovoru pro týdeník Ekonom ze dne 12.4. uvedl, že firma „letos potřebuje získat vydatnou finanční injekci, jinak bude zle. A nejlepší by byl rovnou i strategický partner.“

Jak jsme již dříve informovali, takovým strategickým partnerem by mohl být např. Agrofert Andreje Babiše, od kterého si Mičánek před časem půjčil 200 milionů korun. Avšak i Babišovy lesnické firmy jsou momentálně v potížích. „Firma Wotan má za loňský rok ztrátu 100 milionů. Když jsme ho kupovali, byl v zisku. Moje investice v lesnictví je ohrožena,“ řekl nedávno Babiš serveru Aktuálně.cz. Podle Ekonomu dosáhla vloni ztráta obou Babišových lesnických firem dohromady 150 milionů korun.

Babiš i Mičánek viní ze ztrát svých firem zakázky státního podniku Lesy ČR, který má díky nim naopak rekordní zisky.

Společnost LESS má podle jejího majitele nyní tři možnosti, jak dál: „Buď prodáme svou elektrárnu na biomasu v Čáslavi, jejíž pořizovací cena byla 650 milionů korun, nebo prodáme minoritu v celém holdingu, v případě výjimečné nabídky celý holding. Společnost Patria, která pro nás partnera hledá, přitom registruje na šedesát zájemců,“ uvedl Mičánek 12.4. v rozhovoru pro Ekonom.

Související články:

Babiš: Lesnictví je průser

Holding LESS odhaduje ztrátu kvůli zpoždění tendru na 150 mil. Kč

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina