archív aktualít rok 2012

Dřevokazimír opět láká žáky ke studiu dřevozpracujících oborů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

WoodRoadshow1Moravskoslezský dřevařský klastr (MSDK) uspořádal v letošním školním roce 2. ročník dřevařské náborové WoodRoadshow „Zachraňte rodný les aneb Dřevokazimírova šifra“. Jejím cílem je motivovat žáky základních škol ke studiu a následně také k uplatnění se na trhu práce ve stavebních a dřevozpracujících oborech. MSDK by tak chtěl navázat na úspěch předešlého ročníku, kde se mu podařilo přilákat na střední školy tohoto zaměření téměř 7 % žáků zúčastněných škol.

Letošní ročník se uskutečnil v měsících říjen 2011 až leden 2012. Zúčastnilo se ho zhruba 415 žáků 8. a 9. tříd z 12 moravskoslezských základních škol.

WoodRoadshow se skládala ze tří kol. První kolo proběhlo v měsících říjen až listopad 2011, kdy žáci jednotlivých základních škol měli možnost navštívit vybrané střední školy stavebního a dřevozpracujícího zaměření. Žáci si mohli prohlédnout prostory, kde probíhá výuka a získali také informace o možnostech studia na dané škole. Následně navštívili provoz vybrané společnosti, kde se sami přesvědčili, jak to na dřevařských závodech vypadá. V letošním ročníku tak celkem proběhlo 12 workshopů na 6 středních školách a 12 exkurzí v 7 dřevařských společnostech. V rámci prvního kola měli žáci za úkol také vyluštit šifru a vyplnit krátký test s dřevařskou tématikou.

WoodRoadshow2Úspěšní řešitelé testu pak postoupili do druhého kola, kde se měli v předem ohlášený termín registrovat na připraveném internetovém blogu (drevokazimirovasifra.blog.cz). Tři nejrychleji zaregistrovaní žáci z každé školy automaticky postoupili do finále, které se konalo 26. ledna 2012 v sídle MSDK. Finále proběhlo formou dvanácti soutěží, kde tříčlenná družstva získávala podle úspěšnosti jednotlivé body, podle součtu bodů pak vzešla tři vítězná družstva. Na prvním místě se umístila Základní škola Ostrava Poruba (Porubská 831), na druhém místě Základní škola Frýdlant nad Ostravicí (Nám. T. G. Masaryka 1260) a třetí místo obsadila Základní škola Npor. Loma z Příbora (Školní 1510).

MSDK navíc pro žáky 8. a 9. tříd letos uspořádal také 7 seminářů pod vedením odborného pracovníka z firmy CIDEM Hranice, a.s. Na seminářích byli žáci informováni o spolupráci dřevařského klastru s firmou, o uplatnění absolventů ve firmě a také se dozvěděli několik odborných informací o výrobku a aplikaci cementotřískové desky CETRIS. V rámci seminářů bylo proškoleno zhruba 150 žáků.

Důvodem, proč se MSDK rozhodl realizovat tento projekt, byl nedostatečný zájem kvalifikovaných pracovníků o práci v dřevozpracujícím a stavebním oboru. Příčinou je zejména nízký zájem žáků základních škol o studium těchto oborů na středních školách. V době, kdy byl projekt zahájen, chybělo dřevozpracujícím společnostem v Moravskoslezském kraji zhruba 300 těchto pracovníků.

WoodRatShow_LogoEU

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina