archív aktualít rok 2011

Energetické společnosti nabídnou podnikatelům zmrazení cen

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ElektrinaPřední odborníci z energetické oblasti, kteří se 29. září 2011 sešli v Poslanecké sněmovně, se shodli, že je třeba řešit nárůst cen energií především pro malé a střední podnikatele (MSP). Reálně totiž hrozí, že razantní zvyšování cen elektrické energie a plynu by mohlo české podnikatele razantně zatížit. To by mělo negativní dopad na českou ekonomiku. Energetické společnosti proto nabídnou MSP zafixování cen elektřiny a plynu na současné úrovni a to až na dva roky.

Podle makroekonomického předpokladu vývoje konečné ceny elektřiny lze očekávat nárůst v rozmezí 5 až 7 % v závislosti na výši státního příspěvku na obnovitelné zdroje energií. V případě, že příspěvek zůstane na současné úrovni, lze očekávat dramatičtější zvýšení cen energií. Pro MSP by to znamenalo během následujících let zvýšení výdajů za energii přinejmenším o desetitisíce korun.

Profesor Michal Mejstřík z Národní ekonomické rady vlády ČR (NERV) ale uvedl, že ceny energií jsou tvořeny na energetických burzách, proto řešení problematiky budoucího zvyšování cenového vstupu elektřiny by se mělo ubírat zejména efektivnější spotřebou ze strany MSP, volbou dlouhodobě stabilních dodavatelů a flexibilních nabídek ze strany dodavatelů, které by více reflektovaly skutečné potřeby MSP.

Zdroj: Businessinfo

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina