archív aktualít rok 2011

KORYNA svůj boj o existenci zatím nevzdává

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

KorynaAKTUALIZOVÁNO Letošní rok není pro tuzemského výrobce kuchyní společnost Koryna zrovna nejlepší. Během devíti měsíců od začátku roku musela firma čelit již pěti insolvenčním návrhům.

První dva návrhy na zahájení insolvenčního řízení podali v lednu dva věřitelé kvůli nezaplacenému nájmu za pronajaté nebytové prostory (celková dlužná částka činila cca 1,1 mil. Kč). Podobný charakter měl také insolvenční návrh, podaný v únoru 2009. Tehdy dlužná částka za nezaplacené nájemné činila cca 800 tis. Kč. Další insolvenční návrh byl podán 16. května 2011 a jeho předmětem byly nezaplacené mzdové nároky zaměstnanců ve výši téměř 110 tis. Kč. Zatím poslední dva návrhy na zahájení insolvenčního řízení byly podány 29. září a 5. října 2011. První podala zlínská společnost ADEON CZ, poskytující služby v oblasti informačních technologií a počítačových sítí. Ta svoji pohledávku, nezaplacenou od prosince 2010, vyčíslila na bezmála 185 tis. Kč. Druhým návrhem se svých mzdových nároků domáhal bývalý zaměstnanec, který z firmy odešel koncem letošního srpna kvůli nevyplacené mzdě.

Všechny dosud podané návrhy na insolvenční řízení měly jedno společné: ve velmi krátké době po zveřejnění byly staženy z důvodu uhrazení pohledávky. Tento fakt může v někom vzbudit dojem, že firma své dluhy platí až pod reálnou hrozbou insolvenčního řízení. V návrzích z letošního roku se mj. uvádí, že firma má další závazky po lhůtě splatnosti. Např. v posledních dvou insolvenčních návrzích věřitelé mimo jiné uvádí, že Koryna dluží svým zaměstnancům mzdy za dva měsíce. Je ale známo, a vyplývá to i z předchozích insolvenčních návrhů, že firma je v prodlení i s platbami vůči svým dodavatelům materiálů a komponentů pro výrobu nábytku.

Do podobné situace se letos dostala např. nábytkářská firma Ing. Vladislav Uličný – INTEXT z Krnova. Insolvenční návrh na ni podala letos v červnu vyškovská společnost Jaf Holz. Intext jí od konce loňského roku i přes částečné uhrazení původního dluhu ve výši cca 1,5 mil. Kč stále dluží částku převyšující 1 mil. Kč. Celková výše neuhrazených závazků firmy ale dosahuje zhruba 130 milionů Kč. Krajský soud v Ostravě na firmu 1.7. vyhlásil úpadek a 26.9. na její majetek prohlásil konkurs.

Koryna ale, jak se zdá, svůj boj o existenci zatím nevzdává. Na svých webových stránkách nedávno oznámila, že nově otevřela 6 kuchyňských studií v Teplicích, Prostějově, Brně, Hodoníně a v Praze.
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina