archív aktualít rok 2011

Odborné školy nabízí volná místa bez přijímacích zkoušek

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Skola_HraniceStřední průmyslová škola Hranice vyhlásila 5. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2011/2012. Škola má k dispozici ještě několik volných neobsazených míst téměř ve všech vyučovaných oborech. Např. u čtyřletého maturitního oboru Nábytkářská a dřevařská výroba jich nabízí 9 a u zkráceného dvouletého studia stejného oboru nabízí 2 volná místa. Uchazeči budou přijímáni bez přijímacích zkoušek a přihlášky mohou podávat až do 31.8.2011.

Hranická škola ale není jediná, která nabízí volná místa ke studiu bez přijímacích zkoušek. Hlavním hodnoticím kritériem jsou přitom obvykle jen výsledky ze základní školy, které určují pořadí pro přijetí. Podle Ministerstva školství a tělovýchovy může ředitel vyhlásit na škole další kola přijímacího řízení k naplnění předpokládaného stavu žáků. Počet přihlášek, které si mohou žáci v dodatečných kolech podat, není nijak omezen. Celorepublikově se podle údajů Ministerstva účastní druhých a dalších kol více než 10 % žáků.

Přetrvávající pokles uchazečů o střední odborné vzdělávání, způsobené jednak klesajícím zájmem dětí o řemesla a jednak klesající demografickou křivkou, budí ze spaní ředitele nejedné odborné školy u nás. Již několik let jsme proto svědky toho, že ve snaze předejít riziku zrušení nebo sloučení s jiným ústavem jsou školy nuceny slevovat ze svých požadavků na kvalitu uchazečů.
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina