reportáže

Výrobný sortiment vylepšujú a nadväzujú na tradície

Makrowin
Riaditeľ spoločnosti Ing. Dušan Majer pri kontrole kvality zabudovania okien
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Drevené okná a dvere začala spoločnosť Makrowin, s.r.o., Detva vyrábať v roku 1997. Produkciu postupne prispôsobovali v prospech zákazníkov. Už to neboli len okná z lepených eurohranolov, preorientovali sa na drevohliníkové okná, čím dosiahli lepšiu stabilitu celej okennej konštrukcie, ale aj uchránili drevo použité vo vonkajšej časti od poveternostných vplyvov. Konštrukcia umožnila používanie viacvrstvových skiel na vytvorenie kompaktného celku. Stali sa lídrom slovenského trhu v sortimente drevohliníkových okien, aj doplnkov k oknám – interiérových a exteriérových parapetných dosiek, sietí proti hmyzu, exteriérového tienenia.

Výrobca zavŕšil úspešnosť prvej etapy expanzie na slovenskom trhu získaním certifikátu EN ISO 9001: 2015. Systém manažérstva kvality umožnil, aby sa okenný systém udomácnil na domácom stavbárskom trhu. Výrobky získali certifikát kvality NO 22/2007 a aj Zlatú medailu Slovak Gold.

Makrowin priniesol ako prvý na slovenskom trhu už v roku 2016 certifikované bezpečnostné okná a balkónové dvere, aby prispel k bezpečnému bývaniu a ochrane majetku. Zlaté plakety si odniesli z veľtrhu Coneco 2015 aj 2016. Okno ďalej vylepšovali a s priliehavým názvom „Huricane“ získali Zlatú plaketu na veľtrhu Coneco 2019.

Okná majú energetickú úspornosť a sú určené pre pasívne a nízkoenergetické stavby. Používajú výberové drevo s vysokou hustotou z vysokokvalitných lepených hranolov zo štyroch lamiel s radiálnym a poloradiálnym sklonom vlákien. Takéto okno spĺňa bezpečnostnú triedu RC2. Certifikované je podľa normy DIN EN 1627: 2011-09 s použitím skla triedy P5A – trojsklo, ktoré je zlepené z dvoch 5mm skiel a 6 fólií. Spoločne s týmto úspechom predstavili inovované vchodové dreve Makrowin TapDoor ovládané odtlačkom prstov. Systém funguje aj pomocou smartfónu. Dvere sú z vnútornej strany krásne drevené a z vonkajšej elegantne hliníkové. Tieto produkty sú určené pre výnimočné stavby. Progresívne riešenia využívajú aj v konštrukcii zimných záhrad s využitím exteriérových žalúzií.

Dotazník ukázal spokojných zákazníkov

Popredný slovenský výrobca drevených a drevohliníkových okien si pravidelne overuje spätnú väzbu od svojich zákazníkov. Výrobný audit ISO síce zaručuje odbornosť výroby náročných produktov a ich správneho osadenia do budovy, ale nechá si poradiť aj od doterajších zákazníkov. Do najnovšieho prieskumu sa zapojilo až 93 % zákazníkov, ktorých odpovede boli takmer všetky kladné. Veľmi spokojných s kvalitou výrobkov spoločnosti bolo 64,3 % a spokojných 28,6 % zákazníkov. Iba jeden zákazník zaujal neutrálny postoj.

Riaditeľ spoločnosti Makrowin, s.r.o., Detva Ing. Dušan Majer konštatuje: ,,Najviac ma vždy prekvapia výsledky prieskumu spokojnosti s cenou. Naše výrobky patria k najkvalitnejším na trhu, čomu zodpovedajú aj cenové relácie. Tento údaj prezrádza, že s cenami je veľmi spokojných 28,6 % a spokojných 57,1 % zákazníkov, pri 14,3 % neutrálnych odpovedí a žiadnom nespokojnom zákazníkovi. Veľmi dobré znamenie. Svedčí o tom, že aj domáci trh je už nastavený na to, aby vedel oceniť kvalitu a patrične ju zaplatiť. Pre nás je potešiteľné, že aj v ďalších oblastiach sa neobjavili žiadne negatívne odpovede a prevažovalo vysoko pozitívne hodnotenie.

Teší nás aj stabilne veľmi dobrý výsledok spokojnosti s montážnymi prácami a servisom výrobkov spoločnosti. Máme 64 % veľmi spokojných zákazníkov. Obchodníci dosiahli ešte lepšie hodnotenie ako montážnici, veľmi spokojných bolo 78,6 % s ochotou, ústretovosťou a profesionalitou obchodných reprezentantov spoločnosti. Rovnako – všetci boli spokojní s dodacím časom, od prijatia objednávky až po jej realizáciu, čistotou práce po vykonanej montáži.“

Rozhoduje výsledok práce a odbornosť pracovníkov

Pri rozhodovaní zákazníkov najviac rozhodujú referencie a odborné znalosti pracovníkov. Ing. Dušan Majer pokračuje: ,,Tieto preferencie sa nemenia od doby, ako Makrowin rozosiela dotazníky. Na otázku Prečo ste sa ako zákazník rozhodli pre kúpu výrobkov od Makrowin odpovedalo 57,1 %. To je dôkaz, že ich presvedčili odborné a technické znalosti pracovníkov firmy, 50 % tak urobilo na základe odporúčaní od svojich známych. Presvedčilo ich 14,3 % spokojných majiteľov, tiež 7,1 % na odporúčanie architekta a ďalších 7,1 % cez architekta.“

Pri kúpe okien všetci zákazníci (100 %) preferujú kvalitu, 57,1 % funkčnosť, 50 % tepelnoizolačné parametre, 35,7 % použité materiály, 28,6 % vzhľad, 14,3 % cenu a 4 % dodatočné solárne zisky v zime.

Odpovede potvrdzujú nastúpenú cestu

Dotazník poskytuje spoločnosti odpovede na najdôležitejšie otázky, ako ďalej fungovať, na čo sa zameriavať. Makrowinu sa postup osvedčil.

Výrobná spoločnosť sa takto presvedčila, že vyrába kvalitné výrobky, ktoré určujú trendy na trhu a majú nadčasové parametre. Každé ďalšie odporúčanie zákazníkov im pomáha získavať nové objednávky. V prospech spoločnosti hovorí nielen kvalita produkcie, ale aj ocenenia a certifikáty. Spoločnosť získala v júli 2020 certifikát FSC. Znamená to, že jeho výroba a výrobky spĺňajú podmienky pre produkty vyrobené z dreva, ktoré pochádza z dobre a zodpovedne obhospodarovaných lesov. FSC je celosvetovo uznávaný certifikát, ktorý zaručuje trvalú udržateľnosť krehkých lesných ekosystémov a je vyžadovaný na najnáročnejšom svetovom trhu v USA, kam Makrowin vyváža značnú časť svojej produkcie.

Foto: archív autora

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština