archiv aktualit rok 2015

Zraková pyramída z dreva racionálne analyzuje výhľad do krajiny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Pyramida1mVýrez výhľadu na okolitú krajinu scenérie Súľovských skál vytvorí netradičná drevená vyhliadka. Pyramída je osadená ležmo a jej obdĺžniková základňa je „objektívom“ do krajiny. Objekt zároveň poslúži ako prístrešok turistov počas nepriaznivého počasia.

Systém zrakovej pyramídy vytvára drevený ihlan dlhý 18 metrov. Nosný rám konštrukcie je kovový. Plochy stien vyplnili doskami a spevnili drevenými hranolmi. Pohľad zvnútra je zreálnený „zaostrením“ na určitú časť vyhliadky ako cez objektív fotoaparátu alebo kamery. Predstavuje racionálnu analýzu pohľadu do krajiny. Nadväzuje na tradíciu objavov renesančných autorov, ktorí vynašli úbežníkovú perspektívu pohľadu z tmy do širokého spektra otvorenej osvetlenej krajiny. Ambíciou je prinútiť človeka zastať pri objavovaní krásneho pohľadu, hľadať zaujímavosti. Inšpiruje iba trpezlivosťou pri zameraní pohľadu.

Drevená zraková pyramída na kopci nad Súľovom v časti Hájik je umeleckým dielom autora Juraja Gábora. Zhmotnil priestor, ktorý sa nachádza v zábere objektívu a na jeho konci ohraničuje priestor pohľadu. Stavbu realizuje partia dobrovoľníkov z Bytče a okolia, vedená Petrom Marcišom. Hlavným koordinátorom prác je dobrovoľník Róbert Blaško, stavbyvedúcim dobrovoľník Ján Gábor – autorov otec. Stavbu podporilo Ministerstvo kultúry. Pomoc poskytla obec Súľov – Hradná. Realizácia však bola 3-krát drahšia ako predpokladali. Finančne napomohla Nadácia Erste a asi 80 jednotlivcov. Zbierka trvá do konca novembra 2015 prostredníctvom www.startlab.sk aby mohli dokončiť strechu pyramídy.

Systém pyramídy mal premiéru na vlaňajšej výstave v galérii v Zlíne, kde Juraj Gábor vystavoval maketu systému na sólovej výstave. Výhľadom bol kamerový záznam. Konštrukciu sa podujal preniesť do reality – formou videozáznamu do reálnej krajiny. Juraj Gábor (1985) je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Získal Cenu Igora Kalného (2012), ktorú udeľuje Krajská galéria umenia v Zlíne.

Pyramida2Pyramida3Pyramida4

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština