archiv aktualit rok 2014

Building Efficiency Awards 2014: ocenenia pre pasívny rodinný dom v Stupave

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

BEFFA 1Building Efficiency Awards (BEFFA), je súťaž súčasných architektonicky, konštrukčne a energeticky výnimočných stavieb realizovaných v Českej a Slovenskej republike. Do druhého ročníka súťaže bolo zapojených 230 prihlásených stavieb (z toho 160 z Česka a 68 zo Slovenska), ktoré súťažili v siedmich kategóriách.

Súťaž organizuje o.p.s. BEFFA za odbornej garancie Vysokého učení technického v Brne a ďalších univerzít (ČVUT, STU Bratislava, TU Liberec, TU Zvolen). Porota je zložená z odborníkov a zástupcov z relevantných profesií z Českej a Slovenskej republiky. Finálové výsledky druhého ročníka súťaže boli vyhlásené koncom novembra v Prahe.

BEFFA 2V kategórii Drevostavby zvíťazil pasívny rodinný dom v Stupave, ktorý projektoval Ing. arch. Pavol Pokorný a realizáciu uskutočnil ForDom, s.r.o., Zvolen. Porota ocenila vzácny súlad architektonickej kvality s funkčnými, environmentálnymi a energetickými parametrami stavby. Vyzdvihla erudovanosť projektantov i zodpovednosť investora a ocenila rodinný dom v Stupave aj druhým miestom v kategórii Rodinné domy. Navyše generálny partner súťaže spoločnosť Saint-Gobain mu udelila aj tretie miesto v kategórii Multikomfortný dom.

Montovaná drevostavba z uzavretých boxových panelov situovaná na nárožnom južne orientovanom pozemku dosahuje  mernú potrebu tepla na vykurovanie 10 kWh/m².a. Z vizuálneho hľadiska sú pre dom charakteristické sklon dvoch striech, čisté línie omietanej fasády, vložený drevený obklad medzi presklenými plochami a drevený prístrešok na auto kopírujúci sklon strechy.

BEFFA 3Dispozičné riešenie odráža potreby majiteľov: prízemiu dominuje veľkorysý priestor obývačky spojenej s jedálňou a kuchyňou, vedľa je pracovňa, spálňa so šatníkom a zázemie (predsieň, WC a kúpeľňa, priestor pre techniku), na poschodí  sú umiestnené dve detské izby s hygienickým zázemím a vonkajšia terasa.

 

Foto: Pasívny rodinný dom v Stupave, časť Kremenica, zastavaná plocha je 131,2 m², úžitková plocha 149,14 m², vykurovaná plocha 149,14 m², zastavaný priestor 693 m3. Foto: D. Veselský

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština