reportáže

Drevo – krásne všade, aj na pláži

Marko Novoselič, majiteľ elektroinštalatérskej firmy, sa pravdepodobne spojil s dobrým architektom / architektkou a postavil v Čeprljande na ostrove Ugljan sezónnu kaviareň s vkusom a citom pre detail
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Letné dovolenky sú už, tak ako aj samotné leto, pomaly za nami. Mnohí z nás sa rozhodli, kvôli COVID-19, stráviť dovolenku v rámci svojej krajiny. Aj my sme tak urobili a malo to svoje čaro, napriek nezvyčajnej koncentrácii turistov v domácich destináciách.

Neodolali sme však a vo vhodnej epidemiologickej situácii sme vycestovali na pár dní na náš, cez dvadsať rokov obľúbený, chorvátsky ostrov Ugljan. V prospektoch často nazývaný Olive Island, čo cudzincom výstižnejšie priblíži miestny názov. Skutočne, na Ugljane sa už za čias rímskych pestovali vo veľkom olivy a dokonca sa tam na pôvodnom mieste nachádzajú pozostatky a vydarená rekonštrukcia manufaktúry na lisovanie olivového oleja stará cez dvetisíc rokov.

Chorváti nás každý rok príjemne prekvapia tým, ako dokážu na síce krásnych, ale turisticky ťažko využiteľných miestach vybudovať pre turistov príjemné miesta. Tak tomu bolo aj tento rok a jedno z nich by som vám rád priblížil. Volá sa Beech bar Bičikleta a vybudoval ho v tomto neľahkom roku Marko Novoselič, majiteľ elektroinštalatérskej firmy. Na realizáciu si vybral kúsok turisticky nevyužívaného pobrežia v Čeprljande na mieste, kde pôvodne stál dlhé roky zatvorený minimarket. Podstatné je, že vytvoril z ničoho vkusne postavenú a zariadenú plážovú kaviareň pod starými borovicami s mólom pre ľahký vstup do mora. Názov Bičikleta (Bicykle) naznačuje, že je optimálny aj pre cyklistov, čo bol aj náš prípad.

Marko sa pravdepodobne spojil s dobrým architektom / architektkou a postavil sezónnu kaviareň s vkusom a citom pre detail. Moderne a pritom autonómne pripomínajúc miestne rybárske a vinárske tradície. Treba oceniť aj konštrukčné detaily a vkusnú farebnú úpravu. V priestore vidieť širokú druhovú a materiálovú pestrosť, napriek tomu všetko ladí. Veď posúďte sami a možno bude tento príbeh aj malou inšpiráciou pre čitateľov Drevárskeho magazínu.

Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština