aktuality

Drevené plató schladzuje pohyb a pobyt uprostred betónových stavieb

Drevené plató v Petržalke na Námestí Republiky sa pokúša vytvoriť prirodzenú zónu prijateľnú aj v horúčavách
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Vytvoriť základ pre revitalizáciu mestskej časti Petržalka, ktorá je súčasťou hlavného mesta Bratislava, sa podarilo na Námestí Republiky. Podľa pripravovaného dokumentu Atlas je v tejto najjužnejšej časti sídliska potrebná zmeny klímy na vytvorenie tepelného ostrova. Drevené plató tu umiestnili na ploche takmer 50 m². Tvorí mobilnú drevenú plochu terasy, v ktorej sú zafixované „hmlové“ osviežovacie funkcie, umiestnené v metrových vzdialenostiach. Tento spôsob ochladzovania pôsobí blahodarne na ovzdušie.

V blízkosti sú nákupné a administratívne budovy, spevnené plochy a parkoviská, cestná infraštruktúra a bytové domy. Cez leto teplo pohlcujú, no zároveň sálajú do ovzdušia priveľa zaťažujúceho vzduchu. Aj krátkodobý pobyt v tejto časti spôsobuje veľkú záťaž na organizmus.

Prostredie Námestia Republiky je pripravené na revitalizáciu. Bude tu veľký obchodný dom s parkoviskom, napojenie na električkovú sieť. Koncepcia ešte nie je dostatočne pripravená, v roku 2021 vyhlásia architektonickú súťaž, ktorú budú realizovať v roku 2022. Verejný priestor by mal dostať úplne novú tvár.

Tohtoročné horúčavy prinútili realizovať mobilný a dočasný projekt drevenej plochy. Základom je bratislavský projekt „Sadni si!“, ktorý tvorí rozmiestnenie stoličiek a stolíkov v jednotnom dizajne. Tieto sú prenosné a tak sa prispôsobujú mentalite obyvateľov. Celý priestor je vhodný na organizovanie menších športových, kultúrnych a spoločenských podujatí. Po ústupe horúčav možno drevené plató demontovať a uplatniť po premiestnení do iného prostredia v rámci najväčšieho sídliska v Petržalke alebo celého hlavného mesta Bratislava.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština