odborná témata

Retrospektívna výstava najkrajšej drevenej architektúry zo Slovenska

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Ťažiskom projektu Salón drevostavieb je výberová výstava aktuálne realizovaných drevených konštrukcií a stavieb, ktoré navrhli architekti z Českej republiky a zo Slovenska. V aktuálnom ročníku dopĺňajú prehliadku pozoruhodné projekty z Nemecka, Rakúska a Maďarska. Ich autori sú súčasne zahraničnými hosťami sprievodného prednáškového programu v Prahe, na ktorom v polovici marca 2020 vystúpi spolu 25 odborníkov z oblasti tvorby moderných drevostavieb.

Salón drevostavieb založili v roku 2005 architekti Pavel Horák a Václav Záhradníček. Organizátorom Salónu v 15. ročníku je ich pražská architektonická kancelária PRODESI.

S cieľom zvýrazniť propagáciu slovenských projektov drevostavieb sa rozhodla Ing. arch. Ľubica Fábri, ArtD. krátko po založení Centra udržateľnej architektúry ARCHA v Bratislave, pridať sa ako slovenský spoluorganizátor k českému projektu. Salón drevostavieb sa tak od roku 2011 rozšíril o kvalitné realizácie zo Slovenska a umožnil výmenu skúseností a inšpirácií v česko-slovenskom rozmere. Moderná architektúra, stavby z dreva, zodpovedný životný štýl – to všetko má byť výkladnou skriňou projektu v roku 2020 v Prahe so zvýraznením predností dreva.

Výstavu Salónu zostavujú z farebných posterov. Prehliadku každoročne dopĺňa publikácia prezentovaných projektov pod názvom „Ročenka drevostavieb“. Sú v nej uverejnené všetky realizácie zo Salónu doplnené autorskými textami a komentármi.

Architektúra z dreva SK

Tohtoročný 15. ročník začal v Bratislave, keď Salón drevostavieb umiestnili na tradičné miesto do Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave v termíne 3. – 28. februára 2020. Sprievodným programom k Salónu bola retrospektívna výstava Architektúra z dreva SK 2005 – 2020 v termíne 18. – 28. februára 2020 na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Tvoril ju výber najzaujímavejších moderných drevostavieb realizovaných podľa návrhov architektov počas uplynulých 15 rokov na Slovensku. Výstava mala byť aj inšpiráciou pre študentov, aby objavili potenciál architektúry a stavania z dreva a motiváciu svojej budúcej tvorby. Do retrospektívnej prezentácie bolo vybraných spolu 65 drevostavieb na plagátoch 60×200 cm – výkresy, fotografie, popis projektu doplnené krátkym profilom autora. Doplnili ju aktuálne dizajny zo sortimentu slovenského výrobcu masívneho dreveného nábytku Javorina. Súčasťou vernisáže výstavy bol seminár (18. 2. 2020) pod vedením prof. Ing. arch. Akad. arch. Ivana Petelena, PhD. a kurátorky výstavy Ing. arch. Ľubice Fábri, ArtD. Svoje diela z vystavených projektov i aktuálnych realizácií predstavilo na prednáškovom popoludní šesť architektov a architektiek.

V Prahe odštartuje 15. ročník Salónu drevostavieb 12. marca 2020 v CAMPe prednáškou nemeckého architekta prof. Felixa Waechtera z Darmstadtu. Vstupenky si môžu záujemcovia rezervovať zdarma cez aplikáciu GoOut. Tohtoročné defilé 15. ročníka Salónu drevostavieb prebehne od 13. do 14. 3. 2020 vo Vnitroblocku v pražských Holešoviciach. Ťažiskom výstavnej inštalácie bude výstava nových, aktuálne realizovaných a architektmi navrhnutých drevostavieb z Českej republiky a zo Slovenska, doplnené o ukážky realizácie zahraničných hostí. Lákadlom bude bohatý sprievodný program priamo v priestore s výstavou formou prednášok a diskusií zameraných na témy „Verejné a komerčné drevostavby“ (13. 3. 2020) a „Drevostavby na bývanie“ (14. 3. 2020).

Salón drevostavieb 2020 doplní v Prahe aj retrospektívna výstava Architektúra z dreva SK 2005 – 2020 & Misky / Mikuláš Zahatňanský. Panelovú výstavu s vybranými dielami slovenských architektov doplní symbolicky 15 drevených misiek z rôznych druhov drevín od slovenského umeleckého remeselníka Mikuláša Zahatňanského. Výstava bude v Slovenskom inštitúte v Prahe (Nám. Republiky) prístupná zdarma od 2. 3. do 30. 4. 2020. Misky obohatia svojou trojrozmernosťou hlavnú plagátovú prezentáciu drevostavieb a priblížia krásu a jedinečnosť prírodného materiálu.

Výstavu Salónu drevostavieb 2020 umiestnia organizátori aj v samostatnej expozícii najväčšieho slovenského stavebného veľtrhu CONECO – RACIOENERGIA 2020 (25.– 28. marca 2020) na výstavisku Incheba EXPO v Bratislave. Samotná výstava po národných premiérach v Bratislave a v Prahe bude putovať po viacerých destináciách v ČR a SR. Tým, ktorí výstavy nestihnú navštíviť osobne, poslúži ako inšpirácia aktuálne vydaná publikácia Ročenka drevostavieb 2019.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: archív Salónu drevostavieb

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština