reportáže

Belgický Genk môže so Slovenskom spájať nielen Patrik Hrošovský

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Verím, že ani čitateľ a ani skvelý slovenský reprezentačný futbalista Patrik Hrošovský, ktorý prestúpil do prvoligového KRC Genk na začiatku tejto sezóny z plzenskej Viktorky, mi nebudú zazlievať istú snahu po spájaní nespojiteľného, ale „titulok predáva“ – to je jedno zo základných pravidiel písanej žurnalistiky. A verím, že ani po tomto priznaní, čitateľ od témy, ktorá autora priviedla k tomu titulku, neodíde.

Priznám sa, o Patrikovi Hrošovskom by som ešte nedávno vedel „z voleja“ povedať viac, ako o Genku. Dnes som múdrejší viac, ako aspoň o tú základnú informáciu, Genk je belgické mesto vo Flámskom regióne v provincii Limbursko. Mesto má približne 65 000 obyvateľov. Toľko Wikipédia. Okrem toho je Genk známy ako bývalé banícke centrum, kde sa až do polovice 80-tych rokov minulého storočia v podzemí ťažilo čierne uhlie. Bane však po zatvorení zaliali betónom, aby ich ani náhodou nemohli otvoriť a región razom zaťažila 20%-ná nezamestnanosť.

Čo s tým má Hrošovský, poviete si

Naozaj nič, akurát, že keby sa región a miestni politici neboli rozhodli pre tzv. zelený program, tak by do Genku, zrejme, nikdy prestúpiť nemohol. Lebo ani futbal by tam nehrali na takej úrovni, ako teraz.

Toto všetko mi behalo hlavou, keď som v rámci návštevy počas zasadnutia Európskeho zväzu výrobcov drevostavieb EFV, ktorého je Zväz spracovateľov dreva SR členom, vystupoval v prímestskej časti Genku z auta a v mobile mi pípla aplikácia jedného zo slovenských denníkov s titulkom: „Život po uhlí. V čom sa môže horná Nitra inšpirovať príbehom belgického Genku.“ A spojilo sa mi to počas a po návšteve prevažne borovicového lesoparku s vodnými plochami, ktorý vznikol na starých banských haldách. Vystúpili sme z áut a mladý 35-ročný stavbyvedúci Aime van Gompel nám začal vysvetľovať zámer projektu, ktorý vzniká na objednávku investora, skupiny, ktorá vznikla namiesto banskej spoločnosti. Je to projekt rekreačnej oblasti, ktorá sa rozprestiera na ploche niekoľkých desiatok hektárov v lese s vodnými plochami. Ideálne miesto pre dovolenku a relax. On si to miesto pamätá ako štvorročný, keď jeho otec tu fáral do bane. Dnes ho pomáha premeniť na relaxačnú zelenú zónu.

Celý projekt realizuje firma Machiels Building Solutions z Genku, ktorá sa za desať rokov svojej existencie stala najväčším výrobcom a dodávateľom drevených rámových konštrukcií v Belgicku. O tom, ako sa jej to podarilo, sme sa dozvedeli až po návšteve relax-parku. Stavajú tu 250 obytných bungalovov v rôznych veľkostiach pre individuálnych dovolenkárov ale i pre rodiny s deťmi. Sú to vo vlastnej projekčnej kancelárii navrhnuté a vyvinuté a v ich montážnej hale vyrobené typizované prefabrikované domy pre dvoch až dvanásť ľudí. S kompletnou sociálnou vybavenosťou, samozrejme. Stavať začali v máji tohto roka a domy majú hotové odovzdať v marci 2020. Denne postavia a zmontujú jeden dom. Ku koncu prác zvládnu aj 3 domy denne. Veria si, lebo podobný projekt si „odskúšali“ a zrealizovali v nemeckom regióne Allgäu, kde postavili v lokalite Leutkirch park pre voľnočasové aktivity, na ktorom stojí 1000 (áno, jedentisíc) podobných bungalovov. V deň našej návštevy v Genku tento park v Leutkirche práve otvárali.

Kráčali sme a pozerali sa na vykolíkované plochy prepravené pre betónové základové dosky, hotové základové dosky, ale nahliadli sme aj do hotových, resp. rozrobených domov. Prišli sme aj k skupine montážnikov a náš poľský delegát s prekvapením skonštatoval, že veď to je poľský žeriav. Aime van Gompel s úsmevom súhlasne prikývol a potvrdil, že skupina 25-tich poľských montážnikov patrí k tým najspoľahlivejším a najkvalitnejším na stavbe. Museli sa však naučiť niektorým „grifom“, aby im práca išla rýchlo od ruky a museli sa naučiť byť najlepšími, dodal. Predviedli sa pred nami v tom najlepšom svetle. V našej skupine boli delegáti nielen z Poľska, ale aj Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Belgicka, Česka a všetci uznanlivo prikyvovali. Niektorí kde-tu zastali, porovnávali postupy pri práci so svojou skúsenosťou, pozorovali detaily, no nikto nepochyboval o tom, že aj za cenu istého zásahu do prírody, vzniká vskutku ekologický projekt.

A žiadni aktivisti na obzore. Ľudia v Genku totiž pochopili, že aj drevostavby sú trvalo udržateľným riešením na bývanie, rekreáciu, kancelárie, nebytové priestory.

Potvrdili sme si to priamo vo firme, ktorá vznikla vo výrobnej hale bývalého montážneho závodu Ford, ktorý sa odsťahoval za lacnejšou pracovnou silou niekam na východ Európy. Odtiaľ prichádza pracovná sila sem. Niekedy. Nehľadia na to, odkiaľ prichádza, ale ako dokáže pracovať. Momentálne zamestnávajú 80 ľudí v dvoch zmenách, v prípade potreby sú schopní otvoriť aj tretiu. V čase, keď finišovali s projektom v Nemecku, tu pracovalo 150 ľudí. To nám už vysvetľuje Margo Colson, štyridsiatnik, zodpovedný za vedu a výskum. Ukazuje nám najväčšiu montážnu halu v Belgicku, ktorá sa na ploche niekoľkých futbalových štadiónov hemží organizovaných chaosom. Tak to vnímam ja, laik, ostatní žasnú v údive. Na šiestich montážnych stoloch, ktoré na seba ako uzly logicky projekčne a konštrukčne nadväzujú sú schopní denne zmontovať 650 m2 prefabrikovaných panelov, ktoré poslušne zoradené v obrovských zakladačoch čakajú na odvoz a montáž na mieste určenia. A nevenujú sa len projektu rekreačného parku. Majú rozpracovaných niekoľko ďalších realizácií.

Machiels Building Solutions

V kancelárii sa na prezentácii dozvedáme niektoré podrobnosti o úspechu a histórii firmy. Machiels Building Solutions (MBS) je firma narodená pod šťastnou hviezdou holdingu Machiels, ktorý už v tretej generácii manažérov rodinnej firmy rozvíja svoje aktivity nielen v Belgicku ale aj v Chile či Južnej Afrike a nie sú to drevostavby. Tie pribudli do holdingu pred desiatimi rokmi s víziou stať sa jednotkou na trhu. Podarilo sa a dnes sa MBS sústreďuje na päť stavebných či konštrukčných aktivít.

•    drevené konštrukcie pre zatepľovanie fasád
•    projekcia a konštrukcia drevených nadstavieb
•    rekonštrukcie bytových i nebytových domov drevenými rámovými konštrukciami
•    individuálne bývanie a nebytové priestory
•    rekreačné parky

Všetky svoje projekty modelujú vo vlastných kanceláriách pomocou systému BIM 3D pre svoje CNC zariadenia až do posledného detailu. Zamestnávajú jedného hlavného architekta a štyroch projektantov – konštruktérov. Ostatné je tvrdá robota. Vzhľadom na to, že v Belgicku nebola tradícia v stavaní drevených rámových prefabrikovaných konštrukcií, museli sa presadiť na trhu vlastnou prácou a referenciami svojich realizácií. Dnes si projekty vyberajú. K ich najkrajším realizáciám patria aj spomínané rekreačné parky, ale aj školy, internáty, nemocnice, ale napríklad aj železničná stanica v holandskom meste Heerlen. Momentálne pripravujú projekt pre poschodovú budovu v meste Utrecht, ktorá bude mať výšku 50 m a bude v nej 15 tisíc m2 úžitkovej plochy. Ako bonbónik nám predstavili zámer postaviť 80 metrovú vežu v Antverpách, ktorá bude v prevažnej väčšine z hliníkovo drevenej konštrukcie a bude súčasťou tamojšej nemocnice. Radosť byť chorým, žiadalo sa mi s trpkosťou povedať.

Aj keď sme v samotnom meste Genk neboli, pohybovali sme sa len v rozostavanom areáli parku a v priemyselnej zóne na predmestí, zrejme som sa o meste dozvedel ďaleko viac, než by som si bol predstavil. Potvrdilo sa staré známe: Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Zároveň sa pýtam sám seba, koľkokrát by mali naši rozhodovatelia o budúcnosti našich hladových dolín i prosperujúcich regiónov vidieť, aby nemuseli počúvať nezmysly o likvidácii slovenských lesov? Ak sa pôjdu pozrieť na Patrika Hrošovského, ako sa mu darí na futbalovom trávniku, vrelo odporúčam víkendový pobyt v relax-parku pri Genku. Od budúceho marca je k dispozícii.

Autor: PhDr. Peter Zemaník
Kontakt: peter.zemanik@zsdsr.sk
Foto: autor a archív výrobcu

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština