reportáže

Víťaz naštartoval novú frézku v saleziánskej školskej dielni

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V deň sviatku patróna školy – sv. Jozefa Robotníka 1. mája 2017 zapojili v školskej dielni SOŠ v Žiline novú spodnú frézku medzi ostatné stroje na opracovanie masívneho dreva. Nový stroj doplnil „park“ 10 osvedčených technických pomocníkov v stolárskej dielni.

Univerzálnu spodnú frézku po prvý raz naštartoval pred hosťami – exallievmi (7. ročník stretnutia absolventov školy), spolužiakmi, učiteľmi a rodičmi Daniel Fečo. Predviedol základné pracovné úkony a možnosti formátovania pri opracovaní dreva. Patrí medzi vzorných žiakov a šikovných budúcich remeselníkov. Na súťaž SUSO – Skills Slovakia 2017 vytvoril reprezentačné družstvo školy s Lukášom Tereštíkom. Počas finále v Nitre získali 344 bodov a vypracovali si náskok 18 bodov pred druhým a 98 bodov pred posledným družstvom v slovenskom kole súťaže.

V súčasnom školskom roku vyučujú v SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline 56 budúcich stolárov, z nich je 20 prvákov, 21 druhákov a 15 tretiakov. Už aj prvákov pripravujú na tradičné súťaže preverením zručnosti a teoretickej pripravenosti. V školskej stolárskej dielni vyrábali dva dni rámik zostavený zo štyroch čapovaných spojov. Absolvovali aj test z odborných predmetov. Mohli získať až 100 bodov. V májovej súťaži si najlepšie počínali: 1. Jakub Frolo (88 bodov), Jakub Katrenčík (85) a Ján Kráľovič (83). Väčšinou využívali iba ručné náradie.

Saleziánskou výchovou podľa Don Bosca ovplyvňujú aj budúcich žiakov školy. Umožnia účasť šiestakov a siedmakov zo ZŠ regiónu na každoročnom CechCampe. Trvá cez letné prázdniny – doobeda 4 dni pracujú chlapci v stolárskej dielni, poobede majú športové a zábavné aktivity.

Foto: Uvedenie novej frézky v školskej stolárskej dielni SOŠ sv. Jozefa Robotníka v Žiline (foto: Antom Mrník)

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština