archiv aktualit rok 2015

Úspech slovenských dizajnérov v USA

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

BalCul 1mSlovenskí dizajnéri z Technickej univerzity vo Zvolene sa zaslúžili o významný medzinárodný úspech. Tím Five4Life získal za projekt balkónového skleníka cenu People’s Choice Award v hlavnej kategórii profesionálov na prestížnej celosvetovej súťaži Biomimicry Global Design Challenge 2015 v USA.

Súťaž s témou Food System organizoval The Biomimicry Institute v spolupráci s nadáciou Ray C. Anderson Foundation.  Hlavnou výzvou pre zúčastnené projekty bola aplikácia biomimikry princípov v zmysle inovatívnych riešení za účelom zlepšenia kvality života v budúcnosti. Do súťaže sa celkovo zapojilo viac ako 1900 riešiteľov z viac ako 70 krajín celého sveta, ktorí pracovali v tímoch. V silnej konkurencii sa interdisciplinárny team z Technickej Univerzity vo Zvolene kvalifikoval do finále, kde prezentoval projekt s názvom Balcony Cultivator. O konečnom výsledku sa rozhodlo 4. októbra 2015 v Texaskom Austine za účasti ôsmich finalistov, vrátane slovenského tímu.

BalCul 2Tím Five4Life tvorili dizajnéri: Zuzana Tončíková, Miroslav Chovan, Aneta Pilušová (ČR), David Jurík; a vedeckí pracovníci Technickej univerzity pre oblasť lesníctvo, ekológia, biológia a fyzika: Miloš Gejdoš, Tomáš Gergeľ a Miroslav Němec.

Balcony Cultivator predstavuje produkt určený pre kategóriu ľudí žijúcich v obytných domoch s balkónom, loggiou, respektíve terasou, ktorí sa zaujímajú o pestovanie nenáročných, biologicky čistých plodín pre vlastnú spotrebu. Funguje na princípe uzavretého ekosystému s možnosťou tvorby a cirkulácie výživných prírodných látok v pôde a s kolobehom vlhkosti, ktorú si dokáže zabezpečiť z okolitého vzduchu. Samozavlažovací povrch kupoly kultivátora je inšpirovaný makroštruktúrou kože jašterice Texas Horned Lizard žijúcej v púšti, ktorá si prostredníctvom nej dokáže zhromaždiť dostatočné množstvo vody na prežitie z okolitého vzduchu.

Viac o výsledkoch súťaže: http://challenge.biomimicry.org/en/blog/and-the-winners-are, https://vimeo.com/140974936

Autor: Ing. Miroslav Chovan, ArtD.

BalCul 3

 

Tím Five4Life z Technickej univerzity vo Zvolene

BalCul 4

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština