archiv aktualit rok 2015

Inovatívne riešenia z dreva ponúkla susedná Viedeň

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Bratislava21 mModerná Bratislava potrebuje úplne zmeniť koncepciu svojej architektúry a výstavby. Usporiadala k tejto téme konferenciu „Bratislava & udržateľnosť“ (19. 2. 2015). Keďže slovenské hlavné mesto je plné betónu, pozvali na riešenie aj dvoch prednášateľov z Viedne.

Hlavnú pozornosť upútal Werner Nussműler. Tento architekt je od roku 2007 členom spoločnosti Seewood, zameranej na propagáciu projektov drevostavieb. Viaceré z jeho architektonických diel boli ocenené v súťažiach. Za rok 2013 získal cenu Total Quality Building za viedenské sídliskové stavby Johann Böhm Straße a Zentrum Reininghaus Sűd.  Aj architektúra sídliska môže byť plná drevených panelov v obvodových stenách a priečkach až do výšky 7 podlaží. Odvážne riešenie použil na administratívnych budovách Mayr-Melnhof-Holz v Leobene. Jeho referát na konferencii priniesol tému „Koncept sanácie paneláka na energeticky plusovú budovu“, samozrejme s využitím stavebných materiálov na báze dreva.

S mestom Viedeň spolupracuje architekt a univerzitný profesor Martin Treberspurg pri tvorbe energetických konceptov, inovatívnej a ekologickej architektúry, tiež s prevahou drevených prvkov. Získal viacero ocenení za architektúru a pasívne rodinné domy. Jeho prednáška v Bratislave mala tému „Inovatívne riešenia z Rakúska“, použiteľné aj v Bratislave.

Konferencia sa konala pri príležitosti 10. výročia založenia Inštitútu pre energetické pasívne domy. Jeho pedagóg a predseda Ing. Heinrich Pifko, PhD. podrobne zhodnotil prínos inštitútu pri výstavbe ohľaduplných domov k prostrediu a využívaní „zelenej“ architektúry. Úvodný referát mala hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad „Udržateľné stratégie Bratislavy – Bratislava XXI“.  

Foto: Podnetný referát na bratislavskej konferencii predniesol prof. Martin Treberspurg z Viedne. Foto: Dr. Anton Mrník

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština