archiv aktualit rok 2015

ZSD SR a jeho prezentácia na výstave Nábytok a bývanie 2015

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

NaB2014 1Po prvý krát sa na prestížnej spotrebiteľskej výstave nábytku a vybavenia pre domácnosti (10.–15. 3. 2015) predstavia slovenskí výrobcovia nábytku spolu so stavebnými firmami, ktoré sa venujú výstavbe moderných drevostavieb v spoločnom pavilóne N pod názvom „Pavilón slovenských výrobcov nábytku a moderných drevostavieb“.

Dynamický a napriek krízovým časom nebývalo kontinuálny rozvoj výstavby rodinných domov na báze konštrukcií z dreva dáva jedinečnú príležitosť spojiť svoje sily a využiť synergický efekt spolupráce Nábytkárskej sekcie a Sekcie drevostavieb ZSD SR. „Myšlienka spoločného pavilónu pod gesciou ZSD SR v nás dozrievala niekoľko rokov a som rád, že sme práve teraz našli dostatok odvahy i rozvahy na to, aby sme ju na prospech konečného spotrebiteľa aj realizovali,“ povedal Ing. Igor Patráš, prezident ZSD SR.

NaB2014 2Nebude to však len obyčajný pavilón s vystavovateľmi. Jeho návštevník získa bližší pohľad a informácie na fungovanie nábytkárskeho i drevostavbárskeho priemyslu na Slovensku, bude mať možnosť „ohmatať si“ bežný dvoj- či trojizbový byt zariadený nábytkom od slovenských výrobcov, oboznámiť sa s príbehmi úspešných mladých ľudí, študentov a budúcich dizajnérov, alebo úspešných nábytkárskych či drevostavbárskych firiem. V tomto pavilóne bude umiestnené aj žrebovacie osudie spotrebiteľskej tomboly, do ktorej členské spoločnosti ZSD SR už po tretí krát ponúknu ceny v celkovej hodnote viac ako 10 000 € pre držiteľov zlosovateľných vstupeniek.

Tak, ako v minulosti, je ZSD SR odborným garantom výstavy Nábytok a bývanie 2015. Z toho vyplýva, že sa podieľa na vysokej úrovni výstavy aj sprievodnými podujatiami, či účasťou odborníkov v hodnotiteľskej komisii, ktorá rozhodne o cenách pre najlepších vystavovateľov či vystavené exponáty. Komisia, v ktorej sú okrem nábytkárov (ľudí, ktorí v praxi s nábytkom podnikajú, či už ako výrobcovia alebo obchodníci) aj dizajnéri či bytoví architekti nielen zo Slovenska ale aj z Českej republiky, každoročne podrobne mapuje nielen úroveň vystavených exponátov, ich estetickú i úžitkovú hodnotu, ale dokáže tieto parametre porovnať s trendmi v európskom kontexte.

Ceny, ktoré sa komisia rozhodne udeliť, tradične dopĺňa aj ocenenie ZSD SR v spolupráci s časopismi, ktorou oceňujú exponát či expozíciu členských spoločností ZSD SR.

Spolupráca so strednými odbornými školami a členskými spoločnosťami ZSD SR, ktoré pre svoju prax potrebujú z roka na rok viac odborných kvalifikovaných mladých ľudí, vyústila do spoločnej prezentácie SOŠ drevárskej v Topoľčanoch, SOŠ drevárskej vo Zvolene, SOŠ drevárskej v Liptovskom Hrádku a SOŠ drevárskej v Spišskej Novej Vsi v rámci stánku ZSD SR. V tomto priestore môžu školy predstaviť nielen niektoré zo svojich trojrozmerných exponátov – prác študentov – ale aj svoje študijné a učebné programy, aby tak pred návštevníkmi prezentovali svoje zameranie a možnosti štúdia na školách. Remeslo má dnes opäť zlaté dno a práca v nábytkárskom priemysle už dávno nie je len práca s hoblíkom a dlátom, ale uspokojí aj náročných a po špičkovej technike túžiacich mladých ľudí.

Sprievodné odborné podujatie „Diskusné fórum“ sa v tomto roku bude venovať téme: „Slovenské talenty a ich uplatnenie doma – áno či nie?“ Zúčastnia sa na ňom poprední odborníci z praxe ale aj z akademickej obce, ktorí sa budú zamýšľať nad otázkou, ako sa môžu presadiť talentovaní absolventi stredných a vysokých škôl u nás alebo v zahraničí a ako z toho môže profitovať podnikateľské prostredie.

Čestným hosťom veľtrhu bude Mgr. art. Michal Staško, slovenský dizajnér z nastupujúcej úspešnej generácie, držiteľ ocenení RedDot Design Award winner 2013 za produkt 3k od spoločnosti TULI.sk. RedDot Design Award je najvýznamnejšia a najprestížnejšia produktovo-dizajnérska súťaž v Európe. Na Slovensku je TULI.sk prvá firma, ktorá za produktový dizajn získala toto ocenenie – so slovenským dizajnom a slovenskou výrobou. Je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo 2013, laureát v kategórii výtvarné umenie.

PhDr. Peter Zemaník
Generálny sekretár ZSD SR

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština