archiv aktualit rok 2013

Prvá prezentácia dizajnu v Hurbanových kasárňach

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Muzeum dizajnuPriestory zrušených Hurbanových kasární v Bratislave majú novú, kultúrnu náplň – umiestnenie zbierok múzea. Prvá prezentácia prác komunikačného a priemyselného dizajnu vytvára jedinečnú výstavu „Múzeum dizajnu, prosím“. Odbornej verejnosti je prístupná od 11. apríla do 1. mája 2013. Môžu vidieť najmä diela z obdobia 20-tych rokov 20. storočia po súčasnosť.

Výstava približuje diela navrhnuté slovenskými a českými dizajnérmi vyrobené na Slovensku, prípadne v Československu (televízne a rozhlasové prijímače, telefóny a iné drobné doplnky interiéru, nábytok, dizajn pre domácnosť). Naznačuje, akým smerom sa bude uberať práca na dotvorení múzea a prezentácia prác. Nosnou témou je komunikácia o sprístupnení „skrytej“ práce na projekte múzea. Každý predmet je zdrojom informácií o kultúrnom dedičstve, aby mohol prilákať širokú verejnosť k návratu do minulosti.

Na projekte sa podieľajú členovia združenia 84 (Priatelia múzea dizajnu). Prvú výstavu pripravili kurátori: Eliška Mazalánová, Mária Rišková a Maroš Schmidt za účinnej podpory historikom a dizajnérom Ľubomírom Longauerom, ktorý do zbierky daroval a sprostredkoval tisícky diel grafického dizajnu a dokumentov. Sprievodnou akciou bola prednáška Štefana Šicku „Hráči hráčom“ (11.4.2013).

Slovenské centrum dizajnu dostalo vlani od Ministerstva kultúry možnosť využiť časť priestorov bývalých Hurbanových kasární. Ich celková plocha priamo v centre hlavného mesta Bratislava je 16 tisíc m². Začínajú tu napĺňať víziu premeny bývalých armádnych budov na kultúrne centrum. Predbežne ich budú využívať do roku 2016. Na účely múzea dizajnu využijú 974 m², z toho 678 m² na deponovanie zbierok. Rekonštrukcia priestorov kasární môže presahovať do ďalších oblastí a slúžiť výlučne kultúrnym akciám.

 

Ilustrácia: Logo prvej výstavy dizajnu v Hurbanových kasárňach

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština