archiv aktualit rok 2011

Dar nevidiacim deťom

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Sen_ociProjekt detskej izby pre zrakovo postihnutého študenta „Sen očí“ vypracovali a nábytok vyrobili žiaci SOŠ drevárskej v Krásne nad Kysucou Tomáš Palko (4.A) a Tomáš Turcer (3.N). Spojili teoretické vedomosti s remeselníckym umom, počítačovou zručnosťou a estetickým cítením. Pracovali pod vedením PaedDr. Anny Janíčkovej a hlavného majstra odborného výcviku Bc. Františka Švancára. Bol to najúspešnejší exponát na výstave Mladý tvorca 2011 v Nitre.

Získal prvenstvo v kategórii Drevospracujúca výroba. A keďže v súťaži získal najviac bodov z 10 kategórií – dostal aj Cenu ministra hospodárstva. Školu za to ocenili aj Cenou predsedu Žilinského samosprávneho kraja.

Špeciálnu detskú izbu darovali jej výrobcovia súrodencom Patrikovi (14 rokov) a Marcelovi (13) Švancárovcom zo Svrčinovca. Obaja majú problémy s očami  od narodenia, nevidia do diaľky. Keď sa učia, musia používať špeciálne lupy a lampy. V bývalej škole mali aj špeciálne lavice. Doma mali len starší nábytok, teraz ho nahradí moderné riešenie bývania. Ich mama sa sama stará o 4 deti, má ešte dve dcéry (11 a 2), býva u svojej matky.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština