aktuality

S těžbou kůrovcového dřeva malým a středním firmám pomůže ČMZRB

Ilustrační foto
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na aktuální problémy spojené s kůrovcovou kalamitou reaguje Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Rozšířený program Expanze umožní malým a středním podnikům (MSP) získat zvýhodněné úvěry a záruky nejen na zpracování kalamitního dřeva, ale také na jeho těžbu, což doposud nebylo možné.

Z programu bude možné financovat:

• pořízení nových technologií na zpracování kalamitního dřeva včetně jeho těžby

• rozšíření i vznik nových skladovacích prostor ke skladování dřeva ze stromů napadených kůrovcem, včetně mokrého skladování a nákupu příslušné technologie

Podpora projektů zaměřených na boj s kůrovcem je zařazena mezi tzv. zvláštní podporované aktivity. To znamená, pokud podnikatel bude žádat u ČMZRB o podporu ve formě zvýhodněného úvěru, bude moci získat úvěr s úrokem 0 % v rozmezí 650 tisíc až 60 mil. Kč, a to až do výše 45 % způsobilých výdajů projektu. Minimálně na 20 % financování musí využít úvěr od spolupracující komerční banky či leasingové společnosti. Na něj ČMZRB poskytuje příspěvek na úhradu úroků až do výše 4 mil. Kč. Úvěr z programu EXPANZE u zvláštních podporovaných aktivit nabízí dobu splatnosti až 10 let včetně možnosti odkladu splátek až na 4 roky a je určen na realizaci projektů investičního charakteru.

Další podrobnosti na www.cmzrb.cz.

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina