odborné témy

Letošní trendy interiérového designu dle imm cologne 2024

Design_Trendy
Dopaminový dekor je nejnovější barevný, hravý lék na nudné interiéry
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Náš osobní vkus bývá vyjádřen mezi našimi čtyřmi stěnami. Není neobvyklé objevit úplně novou stránku člověka, když navštívíte jeho domov. Ale vkus nezůstává vždy stejný: nové trendy v interiérovém designu a barevných schématech také čas od času mění způsob, jakým měníme styl našich domovů. V tomto článku se podíváme na trendy interiérového designu, jak je vidí organizátoři veletrhu imm cologne 2024.

Dopaminový dekor

Začalo to v módním průmyslu „dopaminovým oblékáním“. (Poznámka: Dopamin je chemická látka, která přirozeně vzniká v mozku obratlovců, ale i v nervové soustavě většiny bezobratlých živočichů. Dopamin funguje jako neuropřenašeč, který v jistých částech mozku umožňuje přenos impulsů. Je mu přisuzována zásadní role při vzniku motivace, emocí a potěšení. Způsobuje vznik příjemných pocitů buď v reakci na různé události či aktivity, nebo vlivem požití jistých drog a to především stimulačních. Drogová závislost je dávána do souvislosti právě s touhou jedince po příjemných pocitech navozených dopaminem.

Termín dopaminové oblékání vymyslela módní psycholožka Dawnn Karenová, která ve své knize Oblékni si svůj nejlepší život (2020) píše o zlepšování nálady prostřednictvím oblečení. Dopaminové oblékání se stalo hitem na sociálních sítích, kde se lidé rozhodli oblékat spíše podle požadované nálady než podle příležitosti.

Dopaminový dekor je trend, který se poprvé začal objevovat v roce 2022. Počínaje módou a přechodem do interiérového designu zahrnuje dopaminový dekor dekorace, díky nimž se budete cítit dobře. Jde o myšlenku přeměnit prostor tak, aby se vám uvolnil dopamin v okamžiku, kdy projdete dveřmi. Charakteristickým prvkem tohoto trendu jsou výrazné, jasné barvy, které povznášejí náladu. Při stylování místnosti inspirované trendem Dopamin Decor jsou stejně důležité výrazné, živé vzory. Klíčovým přínosem tohoto trendu je, že pokud vám dělá radost, zaslouží si místo ve vašem interiéru.)

Nyní se trend, který přinesl pestrobarevné pohledy zpět do ulic, přenáší do obytných prostor. Směs výrazných barev, vzorů, tvarů a textilií pomáhá vytvořit atmosféru, která potvrzuje život a zvedá náladu uvnitř domova.

„Trend dopaminový dekor je především o živých barvách střetávajících se vzorech, maximalismu a čistém štěstí. Tento trend přináší vzpomínky na bezstarostné dětství, kdy na stěnách ložnice byly vaše oblíbené plakáty celebrit, hravé nápisy, výstřední světla a předměty, které vyvolávají hluboký pocit radosti. Dopaminová výzdoba, která se vyhýbá konceptu minimalismu, znamená jít naplno. Je to všechno o vrstvení prostoru do mnoha textur, barev a vzorů a všeho, co přináší radost. I když se to může zdát chaotické, stále se to spojuje do esteticky příjemné gramatiky designu,“ říká Saniya Kantawala, hlavní designérka a zakladatelka studia Saniya Kantawala Design (SKD).

Oblý design

Všestranné pohodlí: Otočné křesílko Nimbo od Bielefelder Werkstätten se svým měkkým, zaobleným tvarem, připomínajícím polštářovitý oblak, skutečně upoutá pozornost

Ať už kulaté, oválné nebo elipsovité, na rozdíl od strohého nábytku s tvrdými hranami nebo ostrými rohy, organické tvary vyzařují skutečnou měkkost. Nábytek a bytové doplňky se zaoblenými tvary jsou opět v módě a vnášejí do našich domovů novou dynamiku. Židle a křesla s organickými obrysy najdete vedle vlnovitě tvarovaných stolů a pohovek s kulatými područkami.

Křeslo Nimbo vytvořené designérkou Lucií Koldovou pro Bielefelder Werk­stätten je názorným příkladem měkké biomorfní struktury. Sochařský design pracuje s tektonikou tvarů a vytváří kus vnitřního sedacího nábytku, který je vizuálně atraktivní a pohodlný na sezení.

Ruční práce

Pravá ruční práce: Kolekce PI společnosti Ethnicraft je 100% ruční práce. Každý kus je jedinečným dílem, které pozvedne každý domov

Originální ručně vyráběné kousky jsou luxus. Ručně vyplétané, tkané, tvarované, broušené nebo vyřezávané – ruční výroba je „in“. A právem. Techniky tohoto druhu řemesla, které někdy vyžadují náročnou práci, vytvářejí jedinečné kousky, které obstojí ve zkoušce času a zaujmou pozici ceněné klasiky v domácnosti.

Jedním z příkladů tohoto trendu je kolekce PI společnosti Ethnicraft. Kolekce PI ctí přírodní design tím, že zachovává sílu, křivky a linie, jak příroda zamýšlela. V tomto elegantním a stylovém, leštěném nedokonalém provedení se objevují zajímavé tvary. Každá položka PI je dokončena ručně, aby byl respektován individuální charakter dřeva. Příborník PI na připojeném obrázku je nápadný a jedinečný, s praktickým úložným prostorem, který doplní různé prostory.

Zářící světla

Stojací lampa Xio od Hollands Licht je založena na třech jednoduchých prvcích, které svého účinku dosahují díky výběru materiálů a jejich uvážlivému párování

Svítidla byla, jsou a vždy budou klíčovými prvky interiéru, které promění prostor ve skutečný domov. A přicházejí v bezpočtu různých modelů: stropní svítidla, závěsná svítidla, lustry, stojací lampy, stolní lampy – seznam by mohl pokračovat.

Ale některé lampy jsou skutečnými svítidly. Mezi nimi např. Xio od Hollands Licht. Inovací v této lampě je úzká, tenká LED žárovka. Speciální vzor zajišťuje, že bezrámový povrch je rovnoměrně osvětlen. Xio je elegantní model s nadčasovostí, který umožňuje bezproblémové začlenění do interiérů.

Druhý život

Udržitelnost je více než jen trend – je to obchodní filozofie. V době, kdy je ochrana životního prostředí stále důležitější, stále více lidí hledá způsoby, jak v každodenním životě – a také při zařizování svých domovů – dělat rozhodnutí šetrná k životnímu prostředí.

Nábytkářský průmysl na to reaguje zaváděním programů druhého života. Jedním z průkopníků v oboru je německý výrobce nábytku COR. Od uvedení CORever, opravárenské služby, která dává starým kusům nábytku nový život v dílně společnosti, uplynulo již několik let. Sedadla jsou obnovena, nohy židlí opraveny a pohovky znovu čalouněny. Mezi restaurované položky patří i pohovka Nook, kterou COR vystavil na svém stánku v lednu na imm cologne 2024.

Mnoho kusů čalouněného nábytku končí v odpadcích příliš brzy, i když jediné, co je špatně, jsou jejich opotřebované potahy nebo prosezené čalounění. COR je jednou z firem, které poskytujícím servisem dávající nábytku druhý život

Zdroj: TZ imm cologne
Foto: archiv autora a imm cologne

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina