aktuality

Vědci k těžbě ve Ždánickém lese a kampani Hospodaříme s odpovědností

Obnovené lesy u Ždánic zachycuje snímek z letošního dubna. Foto: Lesy ČR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zástupci vědeckých institucí a odborných společností zaslali ministrům zemědělství a životního prostředí a dalším představitelům veřejné správy otevřený dopis, v němž píší:

Vážený pane ministře Výborný, vážený pane ministře Hladíku, vážený pane hejtmane Grolichu, vážení pánové ředitelé Pelci a Šafaříku,
dovolte nám, signatářům „Stanoviska k pokračující těžbě a obnově lesních porostů ve Ždánickém lese a Chřibech“, reagovat na nejnovější vývoj v kauze Ždánického lesa a Chřibů – jmenovitě na kampaň Lesnicko-dřevařské komory „Hospodaříme s odpovědností“, jejíž hlavní tváří je pan ing. Jan Václavík. Tato iniciativa byla oficiálně podpořena LČR s.p. a státním podnikem je i spolufinancována.

Jsme velmi rozčarováni z podpory této kampaně ze strany LČR – především proto, že na květnovém semináři k tématu lesního hospodaření v dotčených regionech v Hradci Králové jasně zaznělo z úst mnoha zúčastněných, že oceňují slušné, věcné a konstruktivní jednání, založené na faktech a nikoli na subjektivních, nijak nepodložených dojmech.

Součástí probíhající kampaně „Hospodaříme s odpovědností“ bylo i několik debat s občany v regionu Ždánického lesa (20. 6. v Dambořicích, 26. 6. v Bučovicích, 27. 6. ve Ždánicích), v rámci kterých ing. Václavík opakovaně prezentoval zcela nepravdivá, nijak nepodložená tvrzení (např. uváděl, že tzv. vysoký hospodářský les je z hlediska biodiverzity nejhodnotnější a poutá nejvíce uhlíku, že nejlépe zadržuje vodu, že ve Ždánickém lese se na 2600 ha území vůbec nebude hospodařit a hospodářské ztráty zde půjdou do desítek miliard korun, mluví o velkoplošné ochraně, o zákazu vstupu lidí do lesa, o konci samovýroby atd.). Tato lživá tvrzení přesně splňují kritérium dezinformací – manipulují a straší veřejnost a zbytečně rozdělují společnost. Vytvářejí mylný obraz o snahách ochrany přírody, ať už zaštítěné odbornými institucemi nebo zastoupené nevládními organizacemi.

Jsme přesvědčeni, že existují mnohem lepší způsoby, jak veřejnosti plánované změny v hospodaření v regionu představit – např. společnou kampaní lesních hospodářů a přírodovědců. Společnou diskusi nad textem vznikajícího memoranda a jeho následné společné představení v regionu bychom považovali za adekvátní způsob, jak konstruktivním způsobem celou problematiku občanům přiblížit. Takové řešení by zároveň pomohlo překonat komunikační bariéry, které jsou mezi oběma skupinami dlouhodobě a často zbytečně vytvářeny, mimo jiné právě aktivitami, jako je nyní probíhající kampaň. Nabízíme naši součinnost a věříme, že se státní podnik Lesy ČR bude od dezinformační kampaně Lesnicko-dřevařské komory „Hospodaříme s odpovědností“ distancovat a že zavádějící a nepravdivé informace uvedené v textu https://hospodarimesodpovednosti.cz/o-projektu/ budou uvedeny na pravou míru.

Se srdečným pozdravem jménem signatářů

Mgr. et Mgr. Jan Běťák (odbor ekologie lesa, VÚKOZ v.v.i.; betak@vukoz.cz, kontaktní osoba)

Reakci Ing. Jana Václavíka na tento otevřený dopis si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Ekolist.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina