aktuality

Mykilio nejúspěšnějším českým projektem v mezinárodní soutěži PropTech Innovation Challenge 2024

Matěj Roth z Mykilio (vlevo) přebírá ocenění za 2. místo v mezinárodní soutěži PropTech Innovation Challenge 2024
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Technologický hub vyvíjející nové materiály na bázi podhoubí Mykilio ze skupiny Progresus získal 2. místo v mezinárodní soutěži ULI CEE PropTech Innovation Challenge 2024 a stal se tak nejúspěšnějším českým projektem. Ocenění obdržel 8. července na slavnostním vyhlášení nejlepších projektů z ČR v hotelu Four Seasons.

Soutěž PropTech Innovation Challenge 2024 pořádaná organizací Urban Land Institute měla za cíl objevit nejlepší inovativní řešení snižující emise v oblasti Scope 3, tedy těch, které se u developerských firem týkají zejména materiálu a dopravy. Z desítek přihlášených projektů z Polska a České republiky vybrala více než desetičlenná porota odborníků pouze pět nejlepších, jejichž zástupci je obhajovali ve Varšavě. Český startup Mykilio představil své řešení na likvidaci odpadního sádrokartonu a jeho přeměnu v konstrukční desky nebo akustické panely.

„Sádrokarton je z hlediska likvidace problematický materiál. Recyklovatelná je z něj pouze sádra, ovšem znečištěný karton bylo dosud možné jen skládkovat. Nás napadlo použít ho jako substrát pro houbu lesklokorku lesklou. Ta nám pomáhá proměnit tento odpad v opětovně použitelný materiál, který se tak obloukem vrací zpátky na stavbu například v podobě konstrukčního panelu,“ říká Matěj Roth, CEO Mykilio. Konstrukční panely, vyrobené ze dřeva, OSB desek a z recyklovaného znečistěného kartonu z odpadního sádrokartonu, se pak mohou opakovaně používat jako nenosné příčky v interiérech. Z materiálu podnik vyrábí také designové akustické panely, které dodává k odhlučnění nahrávacích studií nebo do konferenčních místností.

Zdroj: TZ Mykilio

Akustické panely
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina