aktuality

Nový Volkswagen i díky alpskému „senu“ ještě zelenější

Elektrobus ID. Buzz Green
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V květnu letošního roku představila automobilka Volkswagen nový rodinný elektrobus ID. Buzz Green. Vzniknul začátkem roku v rámci projektu zaměřeného na zvýšení udržitelnosti. Čtrnáct účastníků projektu optimalizovalo aerodynamiku, používali udržitelné suroviny a přírodní materiály, čímž výrazně zlepšili ekologickou rovnováhu vozidla.

ID. Buzz disponuje bezemisním plně elektrickým pohonem a jeho uhlíkovou stopu pomáhá snižovat mimo jiné i květena z alpských luk. Mezi ekomateriály, které si návrháři zvolili, patřil i dekorační povrchová materiál, známý pod označením Organoid podle jeho rakouského výrobce, který použili jako stropní podhled. Jedná se o vysušené luční byliny (vonné trávy, byliny a květy kopretin) nalisované za použití biologických pojiv, které jsou bez biocidů, plastifikátorů a rozpouštědel, na prodyšném lněném rounu.

Kromě stropu použili voňavé alpské seno s barevnými okvětními lístky kopretin, růží, chrpy, vřesu, levandule a slunečnice na obložení interiéru v zadní části vozu. Bitumenové panely ve dveřích byly nahrazeny leteckou překližkou a pod podlahu byla použita izolace z triček z recyklované bavlny.

Stropní podhled vyrobený v voňavého alpského sena
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina