aktuality

Poznatky lesníkov z estónskej konferencie a exkurzie naznačili nové možnosti

Terénne ukážky pre predstaviteľov štátnych lesov v európskych krajinách ukázali, ako možno priblížiť les rekreačnej infraštruktúre podľa poznatkov z Estónska
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Konferencia v rámci zoskupenia EUSTAFOR sa po 3-ročnej prestávke uskutočnila v regióne Sagadi v Estónsku (8. – 10. júna 2022). Zoskupenie združuje 36 podnikov, ktoré spravujú štátne lesy v 25 krajinách. Od roku 2006 je členom aj š.p. LESY SR, ktorý vstúpil do zoskupenia hneď po jeho založení. EUSTAFOR sídli v Bruseli.

Estónsko je jednou z najlesnatejších krajín v Európe, lesy pokrývajú až polovicu jej územia. Konferenciu a exkurzie organizovali Estónske štátne lesy RMK (Riigimetsa Majandamise Keskus). Rokovania sa zúčastnil aj novovymenovaný generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ing. Ján Marhefka. Absolvoval tiež terénne akcie, aby sa presvedčil, že hospodárenie v lesoch musí byť v súlade s miestnymi podmienkami. Podľa prvých dojmov dodal, že „pôsobenie v lese musí byť cestou, ktorá umožní využívať všetky benefity spravovaných lesov podľa požiadaviek celej spoločnosti“.

Témy konferencie boli „Ľudia online“, „Možno pestovať a ťažiť lesné porasty online?“, „Moderné informačno-komunikačné technológie možno využiť aj pri ochrane prírody a biodiverzity“. Ďalšia oblasť referátov bola zameraná na procesy revitalizácie mokradí a rašelinísk, aj na významné chránené časti lesných ekosystémov Estónska. Praktické terénne ukážky formou exkurzie v národnom parku Lahemaa priblížili budovanie a prevádzkovanie rekreačnej infraštruktúry, zamerané na poznanie potrieb prírody a požiadaviek návštevníkov v zabezpečení ich vzájomnej rovnováhy.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina