drevostavby

Rekonstrukce dožívající dřevěné hospodářské budovy

Drevostavby_Stodola
Zevnitř hra ostrých slunečních paprsků a stínů vytváří divadelní, až pohádkový prostor. Foto: Michal Janků
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Z rozpadlé, zaprášené stodoly v Pavlovicích u Jestřebí v okrese Česká Lípa vznikl prostorný letní pavilon. Hra světla a stínu proměnila temný interiér ve vzdušnou a dynamickou divadelní scénu určenou k nejrůznějším soukromým akcím investora. Zatímco utilitárnost stavby zůstala zachována, způsob užívání se přizpůsobil novému majiteli.

Dožívající dřevěná hospodářská budova z poloviny 19. století o hrubé podlahové ploše 45 m2 byla očištěna od neprofesionálních zásahů z 2. poloviny 20. století a doplněna o chybějící části nosných prvků, odstraněných v minulosti z neznámých důvodů. Jejich absence v kombinaci s děravou střešní krytinou způsobila postupné chátrání a rozpadání objektu.

Ve spolupráci se stavební firmou Durango s.r.o., jež má bohaté zkušenosti s obnovou historických staveb podobného typu, byl objekt kompletně, citlivě zrekonstruován do podoby, která co nejvíce odpovídá jejímu původnímu historickému stavu. Za použití soudobých tesařských technik a spojů došlo k narovnání a vyztužení nosné konstrukce. Vše, co bylo možné zachovat, zůstalo na místě. Minimum použitých šroubů, nutných k napojení protéz shnilých zhlaví a patních trámů bylo zazátkováno, aby nerušilo historický vzhled stavení. Novější vlákno-cementová střešní krytina byla na doporučení památkářů nahrazena současnou, zdraví nezávadnou obdobou.

Rozdíl mezi nově vloženými dřevěnými prvky a původní starou konstrukcí je patrný v barvě dřeva. Nové prvky jsou záměrně pouze ošetřeny proti škůdcům, jinak ponechány ve své přírodní barvě. Postupně přirozeně zestárnou a zešednou do barvy historického objektu.

Funkce stodoly, hospodářského stavení sousedící roubené chalupy, byla částečně zachována. Část jejího interiéru však byla využita jako sezónní letní pavilon. Vznikl tak univerzální prostor pro nejrůznější soukromé akce investora. Z venku k nerozeznání od okolních hospodářských budov, zevnitř hra ostrých slunečních paprsků a stínů vytváří divadelní, až pohádkový prostor.

Touto rekonstrukcí s náklady 450 000 Kč byla úspěšně dokončena první fáze revitalizace celého pozemku a na něm stojících budov.

Autor: MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D. M.Sc.
Kontakt: info@collarch.cz
Foto: Michal Janků, Ondřej Janků

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky

Nastaviť odber noviniek

Please enable the javascript to submit this form

sk_SKSlovenčina