aktuality

Sumarizované údaje o prepravovanom dreve v jednom prehľadnom nástroji

Foto z tlačovej konferencie 20.1.2022 organizovanej rezortom pôdohospodárstva
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Aplikácia OTVORENÉ DREVO má širokej verejnosti priniesť jednoduché a prehľadne spracované informácie o nakladaní s vyťaženým drevom. Je jednou z kľúčových úloh reštrukturalizácie š.p. LESY SR, ktoré vychádzajú z Programového vyhlásenia vlády SR. Aplikáciu predstavili minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka JUDr. Samuel Vlčan a generálny riaditeľ LESY SR š.p. Ing. Tibor Köszeghy, MPH. Aplikáciu vyvinuli vlastní zamestnanci podniku a v rámci Slovenska je jedinečná.

Dostupné dáta v aplikácii sa týkajú kľúčových a stálych odberateľov, čo je viac ako 90 % všetkých odberateľov. Informácie sú roztriedené na základe vybraných ukazovateľov. Stanú sa cenným zdrojom aj pre analytikov, odborníkov, lesníkov, predstaviteľov akademickej pôdy. Aktualizované sú každú polhodinu. Aplikácia je rozdelená do šiestich kapitol o pohybe dreva: Prevoz, Predaj, Doklady, Odberatelia, Mapa, API (dátové rozhranie pre prístup k údajom).

Charakteristiku doplnil generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra Ing. Peter Balogh, PhD.: „Slovensko takto zabezpečuje zber, evidenciu, on-line publikovanie o stave všetkých lesov na svojom území.“ Viacej informácií nájdete na webovej adrese: https://otvorene.lesy.sk/drevo

V druhej časti tlačovej konferencie sa generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ing. Tibor Köszeghy, MPH rozhodol ponúknuť ministrovi svoju funkciu, aby nebol prekážkou v ďalších nevyhnutných procesoch transformácie. Minister JUDr. Samuel Vlčan mu poďakoval za odvahu pri enormnom odpore a tlaku na odchod. Takto znemožnil profitovať jednotlivcom na úkor podniku. Rezort to neodradí a budú pokračovať v nasadenom kurze.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina