aktuality

Drevená vyhliadka s útulňou nad svidníckym vlekom

Drevená vyhliadka s útulňou
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vyhliadku s útulňou uviedli do prevádzky nad bývalým lyžiarskym vlekom v okresnom meste Svidník. Stavba v ťažko prístupnom teréne si vyžiadala celkové náklady 80,5 tisíc eur a vybudovali ju s finančnou podporou viacerých subjektov. Nový areál umožňuje zážitok z výhľadu, radosť z prechádzky, vzrušenie z nocovania v útulni s pohľadom na panorámu mesta Svidník a veľa dobrej energie z okolitej prírody. Celková výška konštrukcie vyhliadky je 13 metrov.

Projekt vypracovala architektonická kancelária Projekta Svidník v máji 2019. Autorom je Ing. Marek Biroš na základe štúdie odsúhlasenej investorom – mestom Svidník. Vyhliadku tvorí otvorená drevená konštrukcia v dvoch úrovniach v tvare obdĺžnika. Základ je položený na 6 betónových pätkách ukončených železo-betónovou plošinou. Zvislú nosnú konštrukciu tvoria 4 stĺpy z KVH hranolov prierezu 240/240 mm. Predné dva stĺpy zároveň nesú konštrukciu útulne. Steny má útulňa z drevených hranolov dokončené z obojstranného tatranského profilu hrúbky 28 mm, šírka lát 145 mm. Prednú stenu tvorí veľké okno z hliníkových profilov, horná časť je posuvná, spodná pevná. Výplň je z bezpečnostného skla, vsadeného do obložkovej drevenej zárubne. Vstup do miestnosti útulne (z kóty 0) cez drevené masívne dvere. Úroveň 1. nadzemného podlažia je vo výške 3,36 m, 2. podlažia vo výške 6,72 m. Vstup na vežu umožňuje drevené schodisko. Pohyb návštevníkov chráni drevené zábradlie do výšky 1,1 m vyplneného antikorovou sieťou. Prievlaky nosnej konštrukcie použili z KVH hranolov 160/240 mm. Drevené podlahy sú zhotovené z fošní hrúbky 80 mm. Veža je zakrytá pultovou strechou tvorenou drevenými krokvami 100/120 mm a debnením pod krytinou z tatranského profilu hrúbky 28 mm.

Realizátorom drevenej vyhliadky s útulňou bola strechárska firma Dachcom s.r.o. Svidník. Použili rezivo z červeného smreka s vlhkosťou max. 16 %. Ohobľované a obrúsené je povrchovo upravené dvomi vrstvami olejovej lazúry.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina