technológie

Z CNC frézky kreslicí nebo řezací plotr

Technologie_Yeti
CNC frézka SmartBench s pracovní plochou až 2500x1250 mm
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zakázkovou výrobu nábytku bez CNC obráběcího centra si dnes mnozí z nás jen stěží dokáží představit. Ne vždy a všude je ale pořízení „klasického“ CNC obráběcího centra efektivní a ne každý si takové zařízení, v hodnotě milionů korun (resp. desítek tisíc eur), může dovolit. Pro takové situace existuje na trhu řešení v podobě jednodušších alternativních zařízení, jejichž cena se pohybuje na hodnotách řádově o jednu „nulu“ nižších. Samozřejmě od těchto strojů nelze očekávat stejný výkon a stejné zatížení jako od běžných CNC obráběcích center, na druhou stranu jejich účelem není těmto zařízením konkurovat.

Jedním z takových zařízení je např. SmartBench neboli „chytrá lavice“ pocházející z Velké Británie.

Jde o CNC frézku, jejíž základ tvoří jednoduchý hliníkový pracovní stůl s maximálním využitelným pracovním rozměrem 2500×1250 mm stojící na 4 nohách, který je na podélných bocích opatřen precizními vodicími dráhami. V nich jsou uloženy vodicí elementy příčného trámce se dvěma vodicími dráhami umístěnými na jeho horní straně. V těchto vodicích dráhách je usazena pracovní hlava osazená vyjímatelnou 1kW frézovací jednotkou. Trámec se pohybuje vodorovně po pracovním stole v ose x pomocí servopohonů a ozubených tyčí. Stejným způsobem se pohybuje také pracovní hlava po trámci v ose y a frézovací jednotka v ose z na pracovní hlavě. Všechny tři pohyby jsou samozřejmě koordinovaně řízené pomocí počítače. Zařízení umožňuje standardní operace, jako je vrtání a frézování (2D a 3D), ale i výrobu dílců metodou nesting. Programy lze vytvářet buď přímo v ovládacím softwaru, nebo v externím počítači a do řídicího počítače stroje je následně importovat.

Kreslicí a řezací plotr

SmartBench je multifunkční zařízení. Kromě vrtání a frézování ho lze využít i jako kreslicí a řezací velkoformátový plotr. Tuto funkci, kterou umožňuje unikátní adaptér, ocení zejména výrobci dárkových, upomínkových či jiných drobných předmětů, firmy podnikající ve výstavnictví, reklamě atd.

Adaptér se používá místo frézovací jednotky. Frézovací jednotka se vyjme z pracovní hlavy a na její místo se usadí adaptér, používající kleštinový systém ER 25, což je sada 15 ks kleštin s upínacím rozsahem 2–16 mm po 1 mm. Kleštiny umožňují uchycení různých kreslicích nástrojů (tužek, per či fixů), řezacích nožů pro řezání PVC fólií nebo jiných nástrojů až do průměru 16 mm. Konstrukce adaptéru poskytuje konstantní tlak na plochu, což zajišťuje rovnoměrnou čáru, respektive řez.

Jako kreslicí plotr lze zařízení využít např. pro kreslení výkresů či plakátů nebo pro vytváření různých dekorací na plochy nábytkových dílců jako alternativa digitálního potisku.

Jako řezačku lze plotr využít pro různé typy vinylových fólií od tuhých přes samolepicí až po nažehlovací. Pro řezání PVC fólií se požívá sada 15 speciálních nožů (5×30 stupňů, 5×45 stupňů, 5×60 stupňů), přičemž hloubku řezu lze nastavit s přesností na setiny milimetru tak, aby u samolepicích fólií došlo k proříznutí pouze fólie, zatímco podkladový papír musí zůstat vcelku.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina