aktuality

Vyšla kniha Řezbářské řemeslo

Kniha Řezbářské řemeslo má 372 stran, formát 220x220 mm a pevnou šitou vazbu
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V nakladatelství Grada vyšla kniha Řezbářské řemeslo. Nové rozšířené vydání je zaměřeno zejména na řemeslnou technologii. Kniha má 372 stran, formát 220×220 mm a pevnou šitou vazbu.

Autor knihy, Marek Minář, využil svých čtyřicetiletých zkušeností, které nasbíral při své práci, a v knize uvedl nejen všechny základní pracovní postupy pro začínající i pokročilé řezbáře, ale také mnohé náročnější techniky. Mezi ně patří např. chebská reliéfní intarzie, miniaturní řezba, výroba holandských rámových lišt, řezba v kosti a mořské pěně, tvorba mechanických betlémů a pohyblivých figur, kombinace různých materiálů a mnoho dalšího z nádherného světa uměleckého řezbářského řemesla.

„Na škole jsem jako začínající řezbář předpokládal, že jednoho dne narazím na starou knihu o řezbářství, kde bude všechno. Kupodivu se neobjevovala, a tak jsem si po čase řekl, že podobnou knihu zkusím napsat. To se před dvaceti lety podařilo a zdá se, že také řadě lidí přinesla, co hledali. Již delší dobu je toto Řezbářství zcela vyprodané, a proto vzniklo nynější druhé vydání, upravené, rozšířené a s pozměněným názvem. Díky novým zkušenostem jsem do knihy přidal postupy a technologie, které jsem dříve neměl vyzkoušené nebo jsem je vůbec neznal. Mohl jsem se tak přiblížit představě, kterou jsem před čtyřiceti lety měl jako student,“ říká v úvodu knihy její auror Marek Minář.

V krátkém úvodním exkurzu provede čtenáře historií řezbářské tvorby v průběhu několika tisíciletí na všech kontinentech od pravěku až do konce 2. tisíciletí.

V kapitole o dřevě stručně popisuje stavbu dřeva a jeho hlavní vlastnosti, jejichž poznávání pomáhá řezbáři ovládat tento tradiční materiál.

V knize nechybí ani kapitola o truhlářských činnostech nutných pro přípravu dřeva pro řezbu včetně některých dokončovacích prací.

Hlavní téma knihy je obsaženo v kapitole nazvané Řezbářská technologie. Čtenář v ní najde nejen návod, jak by měla vypadat řezbářská dílna, čím by měla být vybavena nebo jak pečovat o řezbářská dláta, ale především množství různých řezbářských technik od jednoduchých základních až po náročné, představených návodově formou ručních kreseb a stručných srozumitelných popisků.

Nemalý prostor věnuje autor také povrchovým úpravám včetně oprav a impregnace.

Knihu využijí nejen žáci oborů uměleckého zpracování dřeva, ale také začínající i pokročilí řezbáři, kteří se tomuto řemeslu věnují jak na amatérské, tak na profesionální úrovni.

Kniha obsahuje množství různých řezbářských technik od jednoduchých základních až po náročné, představených návodově formou ručních kreseb a stručných srozumitelných popisků
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina