technológie

Diamantové předřezy s 50x delší životností

Aparatea_DIA-predrezy
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Profesionální technologie výroby diamantového nástroje pro dřevoobrábění je poměrně nová. V současné době jsou k výrobě nástrojů běžně používány nástrojová ocel, rychlořezná ocel (HS, HSS), karbid wolframu – tvrdokov (HW, HM, SK) a polykrystalický diamant (PKD). S příchodem materiálů, jako je MDF, DTD či LTD vznikla nutnost navýšení efektivity a odolnosti nástroje vůči opotřebení. V důsledku těchto změn začal od 80. let 20. století nábytkářský průmysl přecházet na polykrystalický diamant.

Společnost ITA TOOLS se zabývá výrobou diamantových nástrojů pro dřevařský průmysl již několik let. Mezi jejich nejznámější nástroje patří diamantové frézy a kotouče. Firma ITA TOOLS je známá svojí precizností a opakovaným měřením při výrobě nástrojů. Díky čemuž jsou jejich nástroje velmi žádané po celé Evropě.

Aparatea_DIA-predrezy

V naší nabídce naleznete široký výběr pilových kotoučů jak pro formátovací pily, tak pro nářezová centra. Pro formátovací pily od výrobců Biesse, SCM, Felder, Altendorf a Robland doporučujeme jako hlavní kotouče HW sérii P15 a PCD sérii DSA a jako předřezy HW sérii P37 a PCD sérii DSC.

Aparatea_DIA-predrezy

Pro nářezová centra od výrobců Biesse, Selco, SCM, Gabbiani, Felder, Format 4, IMA SCHELLING, Altendorf, Robland a GIBEN nabízíme hlavní kotouče HW sérii P28 a PCD sérii DSA. Předřezové kotouče pak z HW sérii P36 a PCD sérii DSB.

Kónický předřez DSB

Aparatea_DIA-predrezy

Kónický předřezový kotouč DSB obsahuje diamantové řezné zuby, které se noří do materiálu a postupně zvětšují řez svými bočními hranami. Kónický předřez je schopen bez potíží proříznout i desky z odolnějších materiálů, a to v celé tloušťce. Vůči standardním kónickým kotoučům má diamantový předřez až 50x delší životnost díky použití zubů z polykrystalického diamantu. Je ideální pro formátování v nářezových centrech s výškovým nastavením předřezu. Zdvihem hřídele se rozšiřuje prořez předřezu. Může být použit jak pro příčné, tak pro podélné formátování.

Skládaný předřez DSC

Aparatea_DIA-predrezy

Skládaný předřez je běžně používán v případě, že na stroji nemáme dodatečně namontovanou upínací lištu. Použití kónického předřezu bez správného upnutí by mohlo způsobit nesprávnou hloubku řezu. Taková situace není žádoucí kvůli možnému nedokonalém povrchu řezné hrany po řezání hlavním kotoučem. Stejně jako u kónických předřezů DSB jsou zuby tvořeny řeznou ploškou z polykrystalického diamantu. Skládaný předřezový kotouč DSC je ideální pro příčné nebo podélné formátovaní jednostranně nebo oboustranně laminovaných desek, DTD, MDF a HPL. Velice vhodné je použití tohoto kotouče na strojích jako jsou stolní pily, horizontální a vertikální formátovací stroje či CNC pily vybavené předřezovým agregátem s možností nastavení výšky řezu.

Ostření a servis diamantových nástrojů laserovou technologií

Firma APARATEA je průkopníkem v technologii ostření PCD laserovou metodou. Laserová metoda je založena na principu řezání PCD laserem, který je zaměřen na ostřené místo, aby odstranil mikroskopickou vrstvu materiálu. Množství odebraného materiálu závisí na intenzitě, pulsní délce a vlnové délce laseru.

Aparatea_DIA-predrezy

Zasažená oblast absorbuje laser, čímž jsou rozloženy chemické vazby v dané oblasti. Laserové ostření je mnohem účinnější, spolehlivější a nákladově výhodnější metodou ostření DIA a HW břitů než dosud užívané metody.

Ostření laserem má několik výhod:

  • Ostření nezahřívá nástroj.
  • Maximální přesnost ostření DIA nástrojů (lze zostřit libovolný profil).
  • Ostření nástroje s lamači třísek.
  • Laserová ablace zanechává po ostření dokonalý povrch.
  • Laser odstraňuje souběžně PCD a podklad.
  • Jednoduché naostření i velmi opotřebeného DIA zubu.
  • Prokazatelně zvyšuje životnost nástroje a umožňuje opakované ostření
  • Není škodlivý pro životní prostředí.
Aparatea_DIA-predrezy

Více informací k laserovému broušení naleznete ZDE. V případě že máte zájem o broušení kontaktujte nás nebo vyplňte tento formulář.

APARATEA

Pokud máte zájem nebo potřebujete poradit s výběrem nástroje, neváhejte nás kontaktovat na našem webu stopkovefrezy.cz, e-mailové adrese prodej@stopkovefrezy.cz, nebo nám zavolejte na tel.: +420 704 192 430.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina