aktuality

Žiaci z Litvínova boli 2 týždne na stáži na Slovensku

Počas stáže na Slovensku stihli stredoškoláci z Litvínova aj niekoľko výletov. Veľkým zážitkom bola návšteva v kraji Juraja Jánošíka v Terchovej
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Cez program ERASMUS+ sa stredoškoláci zo SOŠ Litvínov-Hamr zapojili do stáží na Slovensku. Budúci stolári pracovali v dielňach SOŠ drevárskej a stavebnej Krásno nad Kysucou, kaderníčky v salóne Spojenej školy Žilina – Bánová.

SOŠ drevárska a stavebná Krásno sa pre Covid-19 dostala do čiastočného útlmu. Žiaci pracujú v malých skupinkách a učia sa vyrábať produkty, o ktoré je na trhu záujem. Pre nový školský rok 2021/22 sa na štúdium prihlásilo 6 stolárov, 9 žiakov pre odbor Operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, 11 pre Drevárstvo a nábytkárstvo – manažment v drevárstve. Škola má 480 žiakov. Situáciu hodnotí riaditeľ školy PaedDr. Ján Palko: „Posilnili sme vzdelávací program v odbornom kreslení a CNC programovaní. Schválili nám realizáciu projektu Prepojenie stredoškolského vzdelávania s praxou s prísľubom nenávratného finančného príspevku vo výške 271.201 €. Tieto financie využijeme aj na doplnenie výrobných zariadení pre praktickú výučbu.“

Počas októbrovej stáže v Krásne žiaci z Litvínova pracovali na výrobe interiérových dverí. Bola to pre nich iná práca, keďže budúci „truhláři“ sú zameraní na výrobu nábytku. S ich prácou sa prišla oboznámiť aj riaditeľka školy Ing. Jitka Francírková. V aktuálnom školskom roku 2021/22 má SOŠ Litvínov-Hamr 500 žiakov v učebných odboroch pre spracovanie dreva – stolár, umelecký stolár, čalúnnik, tiež v učebných odboroch aranžér, kaderník, krajčír, predavač a v maturitnom odbore Grafický dizajn.

Na stáži na Slovensku sa zúčastnilo 16 žiakov. Skupinu stolárov sprevádzal vedúci dielní Bc. Miroslav Findeis. Stáž v takomto rozsahu realizovala SOŠ Litvínov-Hamr v Krásne nad Kysucou a v Žiline – Bytčici aj v rokoch 2018, 2019. Program by mal pokračovať aj na budúci rok.

Výroba interiérových dverí v dielňach SOŠ drevárskej a stavebnej v Krásne
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina