technológie

Digitální embosované lakování s efektem hluboké struktury

Technologie_DLEplus
Proces digitálního embosovaného lakování se provádí na standardní lince pro digitální potisk vybavené technologií DLEplus
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Od 27. do 29. září 2021 se uskutečnila LIGNA.Innovation Network (LIGNA.IN) – nový a dlouho očekávaný digitální formát pro mezinárodní dřevozpracující a nábytkářský průmysl. Během obou dnů, v rámci konferencí LIGNA.Forum digital a Wood Industry Summit digital, proběhla v přímém přenosu řada zajímavých příspěvků a prezentací k aktuálním tématům v oblasti zpracování dřeva, výroby nábytku, povrchových úprav atd. V části Expo představilo 119 zúčastněných vystavovatelů přes 1000 produktů, mezi nimi řadu novinek a inovací. Některé z nich vám průběžně představíme i v eDM.

Mezi aktuální témata v oblasti povrchových úprav patří v posledních letech tzv. embosovaný potisk. Tato technologie umožňuje vytvářet na rovné ploše nosného podkladového materiálu povrch s hlubokou reliéf­ní strukturou, díky níž docílíme vizuálního i haptického efektu jen stěží rozpoznatelného od originálního povrchu. Jde např. o strukturu porézního či štípaného dřeva, přírodního kamene, keramických obkladaček, zkorodované oceli apod.

Digitální strukturování jako logický doplněk digitálního tisku dekorů se stalo tématem odborných diskusí již na veletrhu Interzum 2017. Na veletrhu Interzum 2019 obdržel německý výrobce technologií pro povrchové úpravy ocenění Innovation Award za technologii digitálního embosovaného lakování DLE (Digital Lacquer Embossing). V roce 2020 pak představil další významnou inovaci tohoto procesu pod označením DLEplus.

Technologie

Princip této inovativní patentované technologie spočívá v tom, že transparentní kapalné médium je na standardní lince pro digitální potisk aplikováno do vrstvy nevytvrzeného konvenčního jádrového laku. Následné fyzikální a chemické reakce při vytvrzování způsobují tvorbu hluboké a jedinečné struktury.

Technologie_DLEplus

Ukázka povrchu zhotoveného technologií DLEplus

U některých dekorů ale nebylo možné dosáhnout požadovaného efektu rozlišovací hloubky a ostrých hran struktur. A právě tyto nedostatky byly předmětem inovace představené v loňském roce, kdy pokročilý proces DLEplus pro povrchovou úpravu podlahových dílců a plošných materiálů na bázi dřeva zaujal mezinárodní zákazníky z oblasti průmyslových materiálů přirozenou texturou povrchu s hlubším reliéfem a ostrými hranami. To se projevilo zejména u povrchových dezénů imitujících přírodní materiály, jako je dřevo apod. Velká variabilita hloubky struktury 10–200 μm společně s ostrými přechodovými hranami, různými stupni lesku a možností synchronizace embosingu s tištěným dekorem poskytuje technologii DLEplus schopnost vytvářet umělé povrchy vizuálně i hmatově jen těžko odlišitelné od originálu. Textury lze vytvářet synchronně s povrchovým dekorem bez ohledu na to, zda bylo tohoto dekoru dosaženo analogovým či digitálním tiskem.

Důležitou technologickou informací je, že použitím jen malého množství strukturačního média se nemění žádná z osvědčených vlastností laku, jako je tvrdost, přilnavost, odolnost proti poškrábání a chemická odolnost.

Z výrobního hlediska výhodou této patentované technologie je to, že celý proces lze provést na jeden průchod na standardní lince pro digitální potisk, vybavené jednotkou DLEplus. Výrobce uvádí, že technologii DLEplus, která je standardně schopná tisknout v šířce 70 mm až 2100 mm a pouze s jednou digitální tiskovou lištou, lze přidat i ke stávajícím konvenčním lakovacím linkám.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina