aktuality

Sprístupnenie výrezu 200-ročného topoľa a dreveného žľabu na plavenie dreva

Medzi množstvom historických predmetov a dokumentov je aj časť dreveného žľabu pre splavovanie dreva
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene pripravilo viacero aktivít v súvislosti so 150-ročným osamostatnením slovenských lesov od baníctva. Vedúca LDM Mgr. Veronika Horská Šebíková na vernisáži najnovšej výstavy „S dubovou ratolesťou na golieri“ pripomenula, že sa tak stalo na základe dekrétu Ministerstva financií Uhorska v roku 1871, ktorý oddelil lesníctvo od správy baní.

Výstava je v múzeu prístupná od 19. augusta do 31. decembra 2021 prostredníctvom autentických zbierkových predmetov, listinného a obrazového materiálu. Zoznamuje s príčinami osamostatnenia, aby sa zabránilo devastačnému ťaženiu dreva v prospech iných výrobných odvetví. Prácu lesníkov charakterizujú vtedajšie lesnícke uniformy, ich činnosť dokumentuje staré lesnícke náradie, prístroje z horehronských lesov. Je tu umiestnená aj časť dreveného žľabu. Kurátorka a historička múzea Mgr. Tatiana Figurová upresňuje, že podľa dendrologickej analýzy žľab vyrobili okolo roku 1887 z jedľového dreva, vykresali a využívali ho drevorubači na plavenie vyťaženého dreva.

Kurátor výstavy a dokumentarista lesníctva Ing. Marek Vanga zvýraznil, že súčasťou vernisáže je aj sprístupnenie výrezu z 200-ročného topoľa s priemerom kmeňa cca 3 m, ktorý rástol v historickom parku v Strážskom. Výrez je v záhrade LDM inštalovaný spolu s exponátmi výstavy pre deti „Buď ako Valibuk“.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina