aktuality

Tvrdý lockdown průmyslu by měl stejný efekt, jako v současné situaci zavřít tisíce testovacích míst

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na základě bleskového průzkumu mezi členy AČN jednoznačně vyplynulo, že společnosti vyrábějící nábytek jsou schopny své zaměstnance ochránit. Řada z nich na své náklady pravidelně provádí testování na koronavirus. Firmy nakoupily a daly svým zaměstnancům respirátory FFP2 nebo nanoroušky, někde i ochranné brýle. Dezinfekce na pracovištích je samozřejmostí. Tyto ochranné prostředky zaměstnanci ve firmách povinně nosí. Je to i v zájmu samotných zaměstnanců, kteří nechtějí svou firmu ohrozit. U drtivé většiny výrobních společností se projevuje ohromná solidarita pracovníků s firmou, která jim dává práci. Lze bez nadsázky říct, že každá nábytkářská firma se mění v testovací místnost…

To, že tvrdý lock down průmyslu přinese výrazně více škody než užitku, vyzkoušeli před námi již v Izraeli. (Po tvrdém lock downu křivka nakažených prudce vystřelila nad původní hodnoty.) Pokud by došlo k uzavření průmyslových podniků, mnohé firmy by se ocitly ve skutečně existenčních potížích. Často se jedná o desítky let budované firmy, tisíce hodin práce a odříkání sobě i celé rodině. Je smutné, pokud se někteří odborníci na viry vyjadřují o celém průmyslu jako o české montovně. Je to neuctivé k tisícům firem všech velikostí.

Přístup majitelů firem i samotných zaměstnanců ve výrobě nábytku ukazuje maximálně zodpovědný přístup. Ředitel firmy vyrábějící čalouněný nábytek říká: „Sami zaměstnanci se bojí, aby covid do firmy nezatáhli. Několikrát se mi stalo, že mi zaměstnankyně volala, že jí není dobře. Okamžitě jsem reagoval, ať do práce nechodí a nechá se otestovat…“ Samo o sobě uzavření obchodů a showroomů s nábytkem způsobuje, že je ve firmách méně práce. Méně práce znamená i více prostoru pro hygienická opatření.

Poukazování na průmysl je bohužel pouze líbivý populismus. Netvrdíme, že na pracovišti k přenosu nákazy nemůže dojít. Rozhodně lze, ale šíření eliminovat. V případě lock downu průmyslu je iluzorní si myslet, že se situace s nákazou covid 19 zlepší. Nezlepší. Ba naopak zhorší! Je naivní si představovat, že pokud lidé z průmyslu zůstanou doma, zavřou se ve svých bytech a budou v izolaci sledovat televizi. Je velmi pravděpodobné, že nebudou. (Některé průmyslové podniky testují již delší dobu. Výsledky ukazují, že se zde virus nevyskytuje ve vyšší míře než v ostatní společnosti. Povinným testováním se ovšem daří šíření zastavit. A to je nesmírně důležité.)

Zdroj: TZ AČN

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina