aktuality

Veľkonočné tradície dotvárajú kraslice v múzeu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Každoročne na oslavu „narodenín“ Múzea vajec v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pripravujú sprievodné akcie na zvýraznenie jarných tradícií. Múzeum je v obci Winden am See neďaleko hraníc so Slovenskom a Maďarskom. V prevádzke je od marca 2010. Pre zdravotné obmedzenia sa tohtoročné prehliadky nekonali.

Nová budova pripomína vtáka na dvoch nohách, ktorá sa akoby vznášala vo vzduchu. Druhé podlažie tvorí náznak klobúka. Objekt s preskleným prízemím si možno predstaviť ako sliepku uprostred viníc. Prezentácia vajec sa dá zbadať až z tesnej blízkosti.

Presklené prízemie pripomínajúce vitrínu už prezentuje zaujímavé exponáty. Až takmer 4 tisíc vajec je na poschodí ukryté v presklených skriniach a policiach. Tradičné maľované kraslice predstavujú vajcia v prirodzenej veľkosti, zdobené množstvom techník a farebných variácií. Detaily zdobenia predstavujú umelé vajcia väčších rozmerov a zhotovené z rôznych materiálov. Nechýbajú ani vajíčka reálnych rozmerov z dreva a zväčšená štúdia vajca s povrchom z dreva. Viaceré exponáty sú otváracie a vo vnútri skrývajú zaujímavé výjavy parafrázujúce dejinné udalosti.

Zbierku vajec dopĺňajú vzácne exempláre porcelánu a zbierka kameňov. Všetko to zhromaždil taliansky sochár Wander Bertoni. Na pozemku získal pred polstoročím starý drevený mlyn, ktorý zrekonštruoval a premenil na ateliér, ktorý slúži ako depozitár nadrozmerných sôch. Na 13-hektárovom pozemku vybudoval modernú stavbu Múzea vajec. Náročnú železo-betónovú presklenú nosnú stavbu dopĺňa poschodie formou drevostavby s úžitkovou plochou 180 m².

Foto: Múzeum vajec v rakúskej obci Winden am See 

V múzeu nechýbajú ani vajíčka reálnych rozmerov z dreva a zväčšená štúdia vajca s povrchom z dreva
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina